Ízelítő a De jure – Jogászok társasági magazinja új számának tartalmából

Kulcsár Kálmán volt igazságügy-miniszter a rendszerváltozás műhelytitkairól
Régi név alatt, de új tartalommal

Kulcsár Kálmán akadémikus, a Németh-kormány egykori igazságügy-minisztere számos fontos törvény előkészítésével írta be nevét a nyolcvanas évek politika- és jogtörténetébe. A jogszociológia professzorának irányítása alatt a tárca prominens jogászai a rendszerváltozást megalapozó döntések kimunkálásával segítették a kerekasztal munkáját, félreérthetetlenül kifejezésre juttatva politikai meggyőződésüket, amikor a hatalom a pluralizmus deklarálását még csak latolgatta. A korábbi akadémiai főtitkárt, volt kanadai nagykövetet a sarkalatos törvények megalkotásának műhelytitkain túl, napjaink közjogi vitáiról is megkérdeztük.

Köztársasági elnök kerestetik közepes jogkörrel!
Kifejez, őrködik, tematizál

A jogi szakirodalomban a Magyar Köztársaság államfőjét egyöntetűen „közepes erősségűnek” tartják: szűkebb a hatásköre francia és orosz kollégáinál, viszont kevésbé protokolláris, mint a német vagy a cseh államelnöké. Ezzel együtt az elnökjelölés körül kialakult politikai huzavonát aligha lehet közepesnek nevezni. A júniusi elnökválasztás apropóján a jogintézmény néhány sajátosságát vettük górcső alá.

Törvényjavaslat a magán-végrehajtói intézményrendszer felállítása érdekében
Senki többet, harmadszor!

Magyarországon évente több mint háromszázezer bírósági végrehajtást kezdeményeznek, egy végrehajtóra körülbelül másfél ezer ügy jut. Évről évre több a végrehajtási ügy, ennek következtében egyre nagyobb a lemaradás. A hitelezők hosszú évek múlva jutnak a pénzükhöz, az adósok pedig gyakran rosszul járnak, mert az árveréseken szereplő ingatlanjaik vagy egyéb értékes tárgyaik mélyen áron alul kerülnek új tulajdonosaikhoz.

Elhúzódó parlamenti vita az új jogalkotási törvényről
Kodifikátorok „kiskátéja”

Csaknem két évvel azt követően, hogy a kormány benyújtotta a jogalkotásról szóló törvényjavaslatot, újraindult a parlamentben a közjogi csomag vitája. Az eredeti menetrend szerint 2004. május 1-jén lépett volna hatályba a kodifikátorok „kiskátéja”, ám az is üzenetértékkel bír, hogy a törvények törvénye sem az uniós csatlakozásunk napján, sem annak első évfordulóján nem léphetett még hatályba.

Kétfokú rendes jogorvoslati rendszert vezetnek be a büntetőeljárásban
Lehet egy fellebbezéssel több?

Az Igazságügyi Minisztériumban elkészült az 1998-as büntetőeljárási törvény módosításának szakmai tervezete. A tárca elképzelései szerint átalakítanák a büntetőeljárás jogorvoslati rendjét, és emellett több újdonságot is bevezetnének. Az újdonságok sorából kiemelkedik a távoltartás, valamint az eljárások elhúzódása miatt alkalmazható kifogás jogintézménye.

Világszerte visszaesett a domainek iránti kereslet
Száznyolcvanhatezer.hu

Némi fellángolás ugyan mutatkozik az utóbbi félévben, de alapjaiban korántsem igazolta az évekkel ezelőtti nagy várakozásokat a hazai (és a nemzetközi) domainnév piaca. Bár a hirdetésekben a mai napig szerepelnek több tízmillió forintos áron kínált, ígéretesnek tűnő nevek, szakértők szerint egy .hu-s cím még néhány százezer forintot is ritkán ér, a néhány milliós tranzakciók pedig kifejezetten ritkaságszámba mennek. Ez azonban nem meglepő: a könnyen ragozható magyar nyelvben nem nehéz akár ugyanazon szóval újabb és újabb neveket találni, s néhány millió forinttal egy kreált név komolyabb internetes reklámkampányát is le lehet folytatni.

Munkatársunk helyszíni riportja Gambia igazságszolgáltatásáról
Vendégmunkás bírák Kunta Kinte földjén

Gambiában, a Gambia folyó partján, ahonnan 1767-ben francia rabszolgavadászok az új világba hurcolták az Alex Haley Gyökerek című regényéből világhírűvé vált Kunta Kintét, hatvanfős bírói kar ítélkezik másfél millió ember ügyes-bajos dolgaiban. A bírák csaknem fele nigériai vendégmunkás.

A vevőkör fizetőképes, a profit magas és a kereslet bővül
Városi prémium: a méret nem számít?

Amikor a prémium kompakt kategória (vagyis a luxus minőségű városi autó) megjelent a piacon, az iparág marketingesei állították: ez az a kategória, ahol a méretnek nincs jelentősége, csak a minőségnek. A jól hangzó kijelentés voltaképpen válasz volt egy ki nem mondott, de nagyon is létező jelenségre: a 90-es évek végéig a prémium autó egyet jelentett a nagy, minimum 4,6 méteres változattal. Aztán jött a Mercedes A osztály, és minden új megvilágításba került.

Operafesztivál, Pécsi Szabadtéri Játékok, Kapolcsi Fesztivál
Nyári kulturális fesztivál

A nyár nemcsak langyos, kék vizekben való fürdőzést jelenthet: a felfrissülésre vágyók bőven lubickolhatnak kulturális eseményekben is. A legkülönfélébb szórakoztató programok között egészen biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót. Csak keresnie kell.

Szélig Viktor: a jégen hátvéd, a jövőben ügyvéd
Mindenben az átlag felett teljesít

Neve hallatán minden magyar sportbarátnak eszébe jut a jégkorong. Nem csoda, hiszen hosszú évek óta az egyik legelismertebb hazai játékos. Azt viszont kevesen tudják, hogy a jövőben a bíróságon szeretné bizonyítani: nemcsak a kaput képes megvédeni a góltól.

A De jure honlapja: http://www.dejure.hu