Úgy tűnik a Parlament és a Tanács egy lépéssel közelebb került a képviselői fizetésekről szóló megállapodáshoz, miután közeledtek az álláspontok a parlamenti statútum ügyében.

Az Elnökök Konferenciája múlt heti közleményében a Tanács által javasolt statútum elfogadását sürgette, mivel a testület szerint az nagyon közel áll, a Parlament által már 2003-ban támogatott dokumentumhoz. A parlamenti pártok elnökei szeretnék, ha az EP már a június 22-23-án tartandó plenáris ülésén megvitatná a statútumot, így azt még akár a jelenlegi luxemburgi elnökség alatt elfogadhatják.

A javaslat szerint a képviselők fizetése havonta egységesen 7000 euró lenne, amely véget vetne az egyes képviselői fizetések közti, nem ritkán óriási különbségeknek. A képviselők ezentúl az EU-tól kapnák fizetésüket, jövedelemadót az EU büdzsébe fizetnének, bár a tagállamok is megadóztathatnák a bérüket.

A statútum bevezetésével átalakulna a költség elszámolási gyakorlat is. Az utazási költségekre ezentúl nem általányt kapnának a képviselők, hanem a valódi költségeket térítenék vissza számukra.

A jogi bizottság vezetője szerint az új szabályoknak a következő parlamenti ciklusban, azaz 2009-ben kellene életbe lépniük. A bizottság június 15-ei rendkívüli ülésén szavaz majd a jelentésről.