A kormány segítségét kérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Kozma utcai zsidó temetőben megrongált zsidó sírok helyrehozatalához. A rendőrség ujjlenyomatokat talált, valamint DNS-mintát is tudott venni a sírköveken talált verejtékből. Az ügyön egy külön rendőrségi nyomozócsoport dolgozik.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sírgyalázásának nevezte a Kozma utcai zsidó temetőben történt vandál rongálást Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója.
A Magyar Hírlapnak azt mondta, a 132 megrongált sír rendbehozatalához kormányzati segítséget kérnek, mivel a hozzátartozók többsége idős kisnyugdíjas, akik saját erőből képtelenek kifizetni az új sírköveket. A kabinet vizsgálja a segítségnyújtás lehetőségét – mondta Batiz András kormányszóvivő. A rendőrség helyszíni szemléjének befejeztével a sírkert tegnap már fogadta a látogatókat. Csontos Stefániától, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának helyettes vezetőjétől megtudtuk, hogy a vagyonvédelmi alosztály teljes csapata mellé egy külön nyomozócsoportot vezényeltek az ügy felderítésére.

Eddig nem találtak szemtanút. Viszont előrelépésként könyvelhetik el, hogy a helyíni szemle során számos olyan nyomot sikerült rögzíteniük, amelyek bizonyosan az elkövetőktől származnak. A vandálok nem használtak semmilyen eszközt, az álló sírköveket puszta kézzel döntögették rá a fekvő márványlapokra. Emiatt több értékelhető ujjnyomot is hagytak, továbbá a kövekre tapadó verejtékből DNS-mintát is sikerült kinyerniük a nyomrögzítőknek. Vagyis akár hónapok vagy évek múlva is pontosan azonosítható lesz több elkövető is.

Vélhetően az összességében másfél millió forintos nyomravezetői jutalomnak is köszönhetően számos bejelentés érkezett, amelyek valóságtartalmát vizsgálják. Reményeik szerint akad valaki, aki látta a temetőbe érkező vagy onnan távozó rongálókat. Egyelőre nincs arra utaló adat, amely szerint esetleg valamilyen ismert szélsőséges csoport állna a bűntett hátterében, semmilyen feliratot vagy ábrát nem találtak a temetőben. Ennek ellenére ezt a szálat sem hagyják felderítetlenül a nyomozók.