Az Bizottság az Európai Tanács jóváhagyását kérte a tárgyalások megkezdéséhez egy, a nemzetközi üzleti ügyintézés megkönnyítését célzó ENSZ-egyezményről, mely az elektronikus szerződéskötéssel foglalkozik. A tárgyalásokra az ENSZ nemzetközi kereskedelmi joggal foglalkozó bizottságában (UNCITRAL) kerül majd sor.

Az Egységes Piacért felelős EU-biztos, Charlie McCreevy szerint „két dolog biztos: nagyságtól függetlenül egyre több vállalat fejt ki aktivitást nemzetközi téren, és egyre több üzletet intéznek elektronikus úton. Azt akarjuk, hogy az uniós vállalkozások a lehető legjobb pozícióból indulhassanak a haszonszerzésért folytatott versenyben. Ha Európa szava kellő súlyt kap az egyezmény kidolgozásában, az segítene, hogy a lehető legkevesebb probléma merüljön fel az elektronikus szerződések körül.”

Az e-kommunikációs eszközök használatának előretörésével megjelent az igény a nemzetközi szerződések elektronikus úton történő intézésére. Az UNCITRAL ezért egy olyan ENSZ-konvención kezdett el dolgozni, melynek célja – az elektronikus szerződések megkönnyítése érdekében – egy egységes szabályozás bevezetése. Az egyezmény fejlesztené a kereskedelmi tevékenységek jogi kereteit, és növelné a kereskedelmi lehetőségeket, amivel hozzájárulna a globális kereskedelmi és gazdasági növekedés elősegítéséhez.

Ami az EU-t illeti, a tárgyalásokban való részvétel lehetővé tenné az uniós cégek számára, hogy a lehető legnagyobb támogatást szerezzék meg a nemzetközi szerződésekre vonatkozó, megújított keretből. Az EU arra is törekszik, hogy biztosítsa az ENSZ-tervezet és az EB 2000/31-es, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó irányelve közötti kompatibilitást – például az elektronikus úton megkötött szerződésekre vonatkozó szabályozás terén. Az EU-s és a nemzetközi szabályozások közötti összhang tisztább és biztonságosabb jogi helyzetet teremtene az EU-n kívül (is) tevékenykedő Uniós cégek számára.