Ma, vagyis augusztus 22-én lépett hatályba az elemek és akkumulátorok visszavételét szabályozó kormányrendelet, melynek értelmében a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk az évente keletkező kétezer tonnányi használt energiaforrás begyűjtéséről és hasznosításáról.

Az első elemgyűjtő tartályok várhatóan szeptember végén jelennek meg Budapesten és a megyeszékhelyek boltjaiban, az országos rendszer kiépítése után több mint húszezer ponton lehet majd ingyen megszabadulni a veszélyes hulladékoktól.

Egy négytagú család évente átlagosan fél kilogrammnyi használt elemet „termel”, országosan így kétezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. A környezetvédelmi tárca által kidolgozott és ma hatályba lépett kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek típustól és gyártótól függetlenül ingyen visszavenni valamennyi használt elemet, a gyártók és importőrök pedig kötelesek átvenni a boltokban begyűjtött energiaforrásokat. A környezetre ártalmas anyagokat tartalmazó használt elemeket jelenleg még csak egyes önkormányzatok, iskolák és kereskedelmi egységek gyűjtik be, a teljes forgalmazott mennyiség néhány százalékára kiterjedően.

A begyűjtési kötelezettség azokra az elemet árusító kereskedőkre vonatkozik, amelyek leszerződnek a gyártókkal, a hálózatban a tervek szerint körülbelül húszezer bolt vesz részt. A gyártókat tömörítő koordináló szervezet, a RE’LEM Kht., a rendelet hatálybalépését követően azonnal megkezdte a visszagyűjtő rendszer kiépítését, az első konténerek szeptember végén a fővárosban, majd a megyeszékhelyek boltjaiban jelennek meg, a teljes rendszer kiépítése körülbelül két évet vesz igénybe. Mindezen felül a már működő, önkormányzatokra és iskolákra kiterjedő begyűjtési hálózatok is megmaradnak, az ezeken a helyeken átvett elemek ártalmatlanításának költségét azonban a jövőben a gyártók vállalják magukra.

Az elembegyűjtési pontok listáját a zöldtárca (http://www.kvvm.hu) és a használt elemek begyűjtését koordináló szervezet, a RE’LEM Kht. (http://www.relem.hu) honlapjáról lehet majd letölteni.

A rendelet értelmében a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és kis kapacitású akkumulátorok idén legalább 7, jövőre 10, 2007-ben pedig 13 százalékát kell majd visszagyűjteniük és ártalmatlanítaniuk.

Az átvétel ösztönzése érdekében a gyártóknak és importőröknek forgalmukkal arányos – kilogrammonként 560 forintnyi – biztosítékadási kötelezettséget ír elő a kormányrendelet, a környezetvédelmi felügyelőségek ennek az összegnek a terhére végeztethetik el a gyártók hulladékgazdálkodási feladatait, ha azok nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak.

A begyűjtési kötelezettség ellenőrzését szolgálja, hogy a rendelet hatálybalépése, vagyis augusztus 22-e után valamennyi gyártóknak haladéktalanul nyilvántartásba kell vetetnie magát az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen, ugyanez a kötelezettség terheli a tartozékként árusított, az ajándékba adott, valamint a készülékbe épített elem első hazai forgalmazóját is.