Myanmar a szellemi tulajdonjogok védelmének megvalósítására készül

2005.09. 6. JogiForum.hu

Egy csütörtökön közzétett tájékoztató szerint a szigorú katonai diktatúrájáról ismert Mianmarban (korábbi nevén: Burma) ezidőtájt fejeződnek be a szellemi tulajdonjogok védelmét törvényi szintre emelő jogszabály előkészítő munkálatai. A törvény várhatóan jövő januárban lép hatályba.

A törvénytervezet a szellemi tulajdonjogok világszervezete, a WIPO által lefektetett alapelveket követve készült. A szellemi tulajdonjogok védelme kiterjed majd az irodalmi és képzőművészeti alkotások, továbbá a védjegyek, a formatervezési minták és újítások területére is.

A fenti területeken alkotó és a legkülönbözőbb művészeti ágazatokban alkotó művészek üdvözölték a szabálytervezetről szóló bejelentést és hangsúlyozták, hogy a törvény elő fogja segíteni az alkotók jogainak teljesebb védelmét.

Mianmarban a törvényelőkészítő munkálatok a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamai sorában utolsóként indultak meg 2004-ben. A törvénycsomag rendelkezései figyelembe veszik a Világkereskedelmi Szervezet jogalkotását, különös tekintettel a TRIPs egyezményre.

Az ország a WTO-ban 1995, illetve a WIPO-ban 2000 óta élvezett tagságára tekintettel, más kevésbé fejlett országokhoz hasonlóan 2005 végéig vállalta a szellemi tulajdonjogok védelmének teljes körű megvalósítását.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA