Már januártól futár hozhatja házhoz a gyógyszert

2005.09. 7. Magyar Hírlap Online

Akár jövő év elejétől rendelhetünk vény nélkül vásárolható gyógyszereket interneten keresztül, amelyeket körülbelül ezer forintért házhoz is szállítanak. Az ezt lehetővé tévő miniszteri rendelet heteken belül elkészül.

A napokban tárgyalnak az Egészségügyi Minisztériumban arról a szakmai koncepcióról, amely Magyarországon is lehetővé tenné az internetes gyógyszerrendelést és a medicinák házhoz szállítását – értesült lapunk. Hamvas József főosztályvezető úgy nyilatkozott: szeptember végén kihirdethetik azt a miniszteri rendeletet, amelynek alapján ez megvalósulhat.

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) már letette a minisztérium asztalára az internetes gyógyszerellátás kialakításáról szóló tervezetét – tudta meg a Magyar Hírlap Sándor Csabától, az MGYK Békés megyei elnökétől. E szerint a www.gyogyszer.hu portálon lehetne megrendelni a készítményeket, a honlap a betegtájékoztatókat is tartalmazni fogja.
A szolgáltatáshoz szükséges minőségbiztosított rendszert az MGYK működtetné, s a patikák önkéntesen dönthetnének arról, hogy csatlakoznak-e hozzá – magyarázta Sándor Csaba.

A szervezet által készített felmérés szerint az emberek négy-öt százaléka élne az internetes gyógyszerrendelés lehetőségével. A kétezer-hatszáz patika közül nagyjából háromszáz vágna bele az online gyógyszerellátásba, a fővárosi gyógyszertárak körülbelül fele nyitott erre.

A rendszer automatikusan kiválasztja a kért medicinák mindegyikével rendelkező legközelebbi patikát.
Ezután a beteg vagy bemegy a patikába, és várakozás nélkül megkapja a számára összekészített csomagot, vagy házhoz szállítást kér. Ez utóbbit a gyógyszertári munka kiegészítéseként, a biztonságos ellátás érdekében csak gyógyszerész végezheti – hangsúlyozta Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke.

Az interneten egyelőre csak vény nélkül megvásárolható készítményeket rendelhetünk, az MGYK szerint akár már jövő év elejétől. MH információk szerint az internetes rendelésnek nem lesz külön díja, a házhoz szállítás az átlagos futárszolgáltatások 1500-2500 forintos díjának körülbelül felébe kerül majd.

A kamara elképzeléseitől függetlenül, még az év elején alakult a Somody Imre érdekeltségi körébe tartozó Gyógyszerfutár Kft. A Magyar Hírlap megkereste Langer István ügyvezetőt, ám ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy milyen formában és mikortól kezdenék a házhoz szállítást.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY