Az Alkotmány kudarca miatt nem áll meg az élet

Barroso az Európai Bizottság rendkívüli megbeszéléséről visszatérve az európai politikai összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az EB elnökét idegesíti az EU Alkotmány kudarcához kötődő tehetetlenkedés.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a globalizáció, a költségvetés körüli viták és az EU Alkotmány sorsát körülvevő bizonytalanság miatt az EU-nak szorosabbra kell fonnia a politikai szálakat. „Politikai Európát akarok” - jelentette ki Barroso. A Bizottság elnöke kifejtette: a tagállamok nem ülhetnek a babérjaikon, mert Európának működnie kell, és ez nem csak az EB-n múlik.

Barroso elmondta, hogy a biztosok ezentúl többet utaznak majd a tagállamokba, hogy találkozzanak a kormányok képviselővel, megismerjék a nemzeti parlamentek képviselőinek és a szociális partnerek álláspontját és meghallgassák a lakosságot is.

Az elnök felhívta a tagállamokat, hogy lépjenek túl az EU Alkotmány kudarcán, mert a francia és a holland elutasítás után az elkövetkezendő két-három évben nem várható, hogy az EU-nak új alapszerződése lesz. Barroso szerint, bár egyes politikusok nem szeretnek szembenézni a valósággal, az igazság az, hogy a közeljövőben nem lesz Alkotmány. Barroso ugyanakkor idegesítőnek találja azt az álláspontot, hogy Alkotmány hiányában az EU-ban meg kell állnia az életnek. A globalizáció kihívásaira csakis egész Európa tud hatékony választ adni - jelentette ki Barroso. Az EB elnöke sürgette a szolgáltatások liberalizációját is.

  • kapcsolódó anyagok
EU-ALKOTMÁNY