A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium október 19-én kapta kézhez az Európai Bizottság hivatalos levelét, amely figyelmeztetésben részesítette hazánkat a termékdíjas szabályozás módosításával kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.

A Minisztérium álláspontja szerint a Bizottság nem az idén januártól hatályos jogszabály tartalmával kapcsolatban emelt kifogást, hanem egy eljárási kérdésben adott hangot véleményének. A levél nyomán párbeszéd indul meg Brüsszel és Budapest között a vitás kérdés rendezésére.

Az Italdoboz-gyártók Európai Szövetsége tegnap – tehát a hivatalos brüsszeli tájékoztatást megelőzően – közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy az Európai Bizottság a darabalapú termékdíj bevezetésével kapcsolatban figyelmeztetésben részesítette hazánkat. A tárcához érkezett levélből azonban az derül ki, hogy Brüsszel nem a termékdíjas szabályozás idén januártól hatályos módosítása ellen emelt panaszt, hanem egy eljárási szabály, az úgynevezett bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.

A mostani brüsszeli döntés nem vonja maga után a termékdíjas szabályozás tartalmi felülvizsgálatát. Az eljárási vita megoldási módjáról párbeszéd kezdődik a Bizottság és a magyar kormány között.

A magyar termékdíjas szabályozás 2005. január 1-jei változásának lényege, hogy az italcsomagolásoknál a korábbi tömegalapú díjfizetési kötelezettség helyett megjelent a darabalapú díjtétel. A csomagolásokon belül egyre nagyobb arányt jelentenek az italok csomagolásai, elsősorban pedig az eldobható palackok, dobozok. Évente több mint 1,2 milliárd PET palack végzi szemétként. A termékdíjas szabályozás módosítása ennek, a budapesti Hősök terét hatszor megtöltő mennyiségű hulladéknak a csökkentését és a visszaváltási rendszerek erősítését célozza.

A darabalapú díjtétel az eldobható italcsomagolásban lévő italok árának növelésével, vagyis a fogyasztói szokások megváltoztatásával kívánja elérni a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését. A jogszabály nyomán már az elmúlt hónapokban is jelentősen visszaesett a dobozos sörök és a nem visszaváltható csomagolású üdítők forgalma.

A termékdíjas szabályozás kapcsán Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége fordult Brüsszelhez.