A bíróság berekesztette a Szaddám Huszein iraki exdiktátor elleni eljárás szerdai első tárgyalását, s a pert november 28-ig elnapolta.

Huszein ártatlannak vallotta magát: “Megismétlem, amit már mondtam, nem vagyok bűnös. Ártatlan vagyok” – mondta az arab ország volt elnöke, aki már a tárgyalás elején leszögezte: nem ismeri el a bíróság hatáskörét.

A rezsimnek Huszeinnel együtt perbe fogott hét magas beosztású volt tisztségviselője szintén ártatlannak mondta magát az ellenük felhozott vádakban, miszerint közük van az 1982-ben a Bagdadtól 80 kilométernyire északra fekvő ad-Dudzsail faluban elkövetett mészárláshoz, amelynek 143 helybéli síita esett áldozatául.

Rizkar Mohammed Amín, a törvényszék – kurd – elnöke előzőleg felolvasta a vádiratot. Ebben az áll, hogy a nyolc férfit “gyilkossággal, erőszakos kilakoltatással, (törvénytelen) bebörtönzéssel, kínzással és a nemzetközi jog megsértésével” vádolják. A bírák figyelmeztették a vádlottakat, hogy akár halálbüntetés is kiszabható rájuk, ha bűnösségük bebizonyosodik. Egyúttal közölték, hogy “ebben az ügyben egyéni felelősségük van”.