Pénzt kért és kapott egyik ügyfelétől az illetékhátralék behajtásának elhalasztásért az a zsombói köztisztviselő, akit jogerősen, tíz hónap börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint Szél Árpád a Csongrád Megyei Illetékhivatalnál dolgozott végrehajtói beosztásban. Munkaköri kötelességei közé tartozott az illetékhátralékok behajtásával kapcsolatos feladatok ellátása.

2005. január 5-én a vádlott illetékhátraléki ügyben idézést bocsátott ki egy kft. részére. Az idézésre a cég képviselője meg is jelent, és haladékot kért az illeték megfizetésére. A vádlott ebbe bele is egyezett, de ezért 50 ezer forintot kér. Az összeg megfizetésére a kft. képviselője két részletben vállalkozott, s néhány nappal később át is adott 25 ezer forintot. A vádlott ekkor az ügyiratban lévő idézésre ráírta a “részletben fizet február, március, április, május” kitételt, holott a vádlott részletfizetés engedélyezésére nem volt jogosult.

A cég képviselője a vádlott által kért további 25 ezer forintot nem tudta megfizetni, s erről értesítette is a vádlottat. Ezt követően Szél Árpád 2005. március 21-én foglalási értesítőt bocsátott ki, amelyben leírta, hogy március 29-én a kft.-nél ingóvégrehajtást fog tartani. Amikor cég képviselője az értesítőt megkapta, felhívta a vádlottat, aki közölte vele, hogy a foglalást meg lehetne akadályozni, ha egy bizonyos összeggel “sürgősen lépni tudna”. A vádlott ismét 50 ezer forintot kért.

Ezt követően a cég képviselője a Csongrád Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál feljelentést tett a vádlott ellen. A nyomozó hivatalból felhívta a vádlottat, s közölte, a kért összeget csak euróban tudja megfizetni. Ezt a vádlott elfogadta.

A telefonos megbeszélésnek megfelelően, március 25-én reggel megjelent a vádlott irodájában, ahol átadott két 100 eurós bankjegyet. Amikor az irodát elhagyta, a rendőrök tetten érték a vádlottat, s a bankjegyeket lefoglalták.

A vádlott a Csongrád Megyei Főügyészségen tartott meghallgatása során és a bírósági tárgyaláson is beismerő vallomást tett. A bíróság folytatólagosan, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettében találta bűnösnek Szél Árpádot, s ezért tíz hónap börtönre, egy év közügyektől eltiltásra, valamint 74 ezer 436 forint vagyonelkobzásra ítélte.