A hét legfontosabb eseménye a csütörtöki informális EU csúcs, melynek fő napirendi pontjai a globalizáció, az európai szociális modell és az EU 2007-2013 közötti költségvetése. A héten jelenteti meg az Európai Bizottság a Bulgáriáról és Romániáról készült éves jelentéseket és összeül az Európai Parlament is.

Az Európai Tanács először találkozik azóta, hogy júniusban nem tudtak megállapodni az EU következő pénzügyi időszakának sarokszámairól. (2005. október 27.)

Tanács

A Tanácsban folytatódik a cukorreformról szóló vita. Az agrárminiszterek hétfőn (2005. október 24.) Luxembourgban találkoznak, ahol a brit elnökség várhatóan új javaslatokat tesz.

Az EU fejlesztési politikáért felelős miniszterei is megbeszélést tartanak, ahol a fő téma világkereskedelem lesz.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden (2005. október 25.) teszi közzé Bulgáriáról és Romániáról készült éves jelentését.

A jelentések nagyban befolyásolhatják, hogy a két ország 2007-ben vagy 2008-ban csatlakozhat-e az EU-hoz. A legutóbbi értékelések mindkét országban a korrupció elleni harc erősítését és az igazságügy reformjának végrehajtásának fontosságát hangsúlyozták.

Az Európai Bizottság alelnöke, Günter Verheugen kedden (2005. október 25.) beszámol arról a hároméves programról, amelyet a testület a jelenlegi jogszabályok egyszerűsítésére dolgozott ki. A Bizottság leginkább az építőipari, a hulladékgazdálkodási, valamint a gépjárművekkel kapcsolatos szabályozásokat szeretné egyszerűbbé tenni.

Az európai intézményekbe eddig ezer, az új tagállamokból érkezett hivatalnokot vettek fel. Az ezredik tisztviselőt, aki Csehországból jött, Siim Kallas adminisztratív ügyekért felelős biztos köszönti csütörtökön (2005. október 25.). (További információ)

Európai Parlament

Az

  • false/default_hu.htm’>Európai Parlament is összeül a héten. A plenáris ülés két legfontosabb eseménye Tony Blair brit miniszterelnök és Jose Manuel Barroso bizottsági elnök meghallgatása.
  • Blair utoljára júliusban jelent meg a Parlament előtt, akkor az EU jövőjéről alkotott elképzeléseit osztotta meg a képviselőkkel. Barroso és Charlie McCreevy kedden (2005. október 25.) reggel jelenik meg a plénum előtt, ahol a képviselők arra várnak választ a belső piacért felelős biztostól mivel magyarázza kijelentését: a svéd szociális modell nem kompatibilis az EU belső piacával. A kijelentés Svédországban – főleg a szocialisták körében – nagy felháborodást keltett.

    Az Európai Parlament kedden (2005. október 25.) a gazdasági migrációról, szerdán (2005. október 26.) pedig a 2006-os EU költségvetésről tart vitát. A költségvetési bizottságban ülő képviselők szeretnék elérni, hogy a Tanács állítsa vissza a kutatásra, oktatásra és a versenyképesség növelésére eredetileg tervezett forrásokat. A szerdai ülésen szó lesz a madárinfluenza elleni lépésekről is.

    Madárinfluenza-csúcs

    Az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Európai Betegségmegelőzési Központ szakértői hétfőn (2005. október 24.) Koppenhágában ülnek össze, hogy megvitassák az európai országok felkészültségét egy esetleges madárinfluenza járvánnyal kapcsolatban. A tanácskozáson több mint 50 ország képviselője vesz részt.