Nem volt saját orvos stábja a szegedi városi kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának, ahonnan egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre, aki néhány nappal később elhunyt.

Az orvosok zömét a kórház belgyógyászai adták, akik saját osztályukról jártak le ellátni a betegeket, és az éjszakai ügyeletet is ők vállalták. Ennek elsősorban a pénzhiány volt az oka, az SBO orvosai számára nem volt elkülönített bérkeret. Folyamatosan hirdették az osztályvezetői állást, mégis csupán idén szeptemberben tudták betölteni – mondta el Piros Györgyike Ágnes az intézmény korábbi megbízott orvos-igazgatója a betegcsere-ügy elsőfokú tárgyalásán, Szegeden.

A vádirat szerint a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy 80 éves kisteleki férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő – a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül – szeptember végén halt meg.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg az osztály két ápolóját, akik kijelentették: a CT-vizsgálat kérőlapja a beteg fachjában volt, s arról nem tudnak, ki tűzte azt a beteget szállító kocsi fejrészéhez. A bíró szembesítést rendelt el, a vádlott és a tanúk ekkor is fenntartották állításukat.

Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol. A tárgyalás holnap további tanúk meghallgatásával folytatódik.