Hónapokig húzódhat a XII. kerületi turulszobor ügye, mert az engedély nélkül épített emlékmű bontását már jogszerűen végeznék.

Hónapokig a helyén maradhat a XII. kerület frissen felavatott második világháborús emlékműve. Bár a turulszobrot tegnap körbekerítették és biztonsági őrök vigyázták, Urbán András, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal építésügyi főosztályvezetője szerint felesleges védeni a hat méter magas talapzaton álló alkotást. “Minden engedély nélküli építkezés esetében megvizsgáljuk a bontás elkerülésének lehetőségét. Ha az építtető az eddig benyújtott dokumentumokat kiegészíti a hiányzó engedéllyel, vagyis a fővárosi közgyűlés jóváhagyásával, akkor a szobor a helyén maradhat” – közölte Urbán András. Ez azonban legkorábban november végén történhet meg, mert az októberi közgyűlés holnap kezdődik.

Ha a főváros vezetése ismét elutasítja a szobrot – és erre minden esély megvan, Demszky Gábor főpolgármester ugyanis a múlt héten levélben figyelmeztette a jogsértésre a közigazgatási hivatal vezetőjét -, akkor az ügyben eljáró I. kerületi építési hatóság rendelheti el a bontást.

Ha ennek nem tesznek eleget, akkor – akár többször is – százezer forintos büntetéssel sújthatják Mitnyan Györgyöt, a kerület polgármesterét, és végül következhet a kényszerbontás, amelynek többmilliós költségét ráterhelik a XII. kerületi önkormányzatra.

A rendszerváltás óta számos szobrot, emlékművet mozdítottak el a helyéről, többségük a Szoborparkba került.

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria vezetője szerint a turulnak egy esetleges bontás esetén sincs helye a Szoborparkban. A négy és fél méter szárnyfesztávolságú szobor – bontás esetén – ezért vélhetően magánterületre kellene szállítani. “A Budapest Galéria által felkért bizottság két állásfoglalást készített a szoborról. Az alkotást mint esztétikai jelenséget támogattuk, de a felállítás helyét és módját nem” – mondta Zsigmond Attila, hozzátéve, hogy nem lett volna szabad ilyen helyzetet előidézni.

Ráday Mihály városvédő úgy véli, egyértelmű, hogy törvénysértés történt a XII. kerületben, amikor a közgyűlés jóváhagyása nélkül állították fel a szobrot, de nem engedhető meg, hogy háborúskodás övezze az emlékmű lebontását. “Nem szempont, hogy egy szobor szép vagy esztétikus, inkább a törvényeket kell betartani” – mondta Ráday.