Az Egyesült Királyság kormánya lehetővé tenné, hogy üzleti befektetők akár teljes mértékben tulajdonjogot vásároljanak ügyvédi irodákban. A radikális változtatási tervek célja az, hogy a szigetország az ügyvédi szolgáltatások vonatkozásában a világ legliberálisabb piaci szabályozását teremtse meg.

Ha a tervek végül megvalósulnak, akkor az azt eredményezi majd, hogy üzleti vállalkozások, bankok és könyvvizsgálók is ügyvédi irodák tulajdonosaivá válhatnak, így az ez utóbbiak által kibocsátott részvények akár a tőzsdére is bevezethetők lennének. Lehetővé válna egyúttal az is, hogy a befektetések révén megszerzett profitot az irodák további terjeszkedésükre használják fel.

A reformtervek részletei október 17-én jelentek meg egy ún. Fehér Könyv formájában, amely Sir David Clementi 2004-ben megjelent vitaanyagában megjelentekre reflektál. A brit kormányzat soron következő lépése egy olyan bizottság felállítása lesz, amely az ügyvédi irodák feletti tulajdonjog megszerzésének lehetőségeit vizsgálná: a Legal Services Board (LSB) létrehozása a jelenlegi számítások szerint mintegy 4 millió fontba kerülne.

A Fehér Könyvben lefektetettek szerint 2006. január 20-ig szakmai egyeztetések következnek, majd a konkrét törvényjavaslatot jövő év közepén kezdené tárgyalni a Parlament és már 2006 végén életbe léphetne a szabályozás.

A piac liberalizálását érintő tervek kidolgozásában a City vezető irodái is részt vesznek, de a szakmán belül egyelőre nem egységes a szabálytervezet megítélése.