Az EU állam- és kormányfőinek informális találkozóján több tagország is bírálta a Barroso által javasolt globalizációs alap létrehozását. A költségvetés csak szőrmentén került szóba, és Franciaország bejelentette: megvétózza a WTO tárgyalásokat, ha úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság agrárkérdésekben túl nagy engedményeket tett.

Párizs továbbra is ellenzi az EU közös agrárpolitikájának (CAP) bármiféle megváltoztatását 2013-ig, a jelenlegi megállapodás lejártáig (ez volt a nyári brüsszeli csúcskudarc egyik kiváltó oka), és úgy nyilatkozott, hogy a francia vezetés fenntartja magának a jogot a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalások decemberi lezárásának megvétózására, ha úgy ítéli meg, hogy az Európai Bizottság agrárkérdésekben túl nagy engedményeket tett.

A globalizációs alkalmazkodással kapcsolatos elképzeléseket több vezető bírálta. A belső piacra beengedhető külső verseny és ezzel összefüggésben a globalizációra adandó válasz ügyében a jelek szerint változatlan a nézetkülönbség a német és brit álláspont között. Gerhard Schröder leköszönő német kancellár a kiszivárgó hírek szerint elvi és finanszírozási kifogásokat fogalmazott meg. Azt mondta: az uniós polgárok nem érzik kellően védve magukat a belső piacon meghonosodó “zabolátlan versenytől”. Hozzátette: Németország még több kiadást már nem tud vállalni, hiszen már eddig is lehetőségei határáig, “sőt kissé azon túl is” terjeszkedett.

A tagállamok sürgették a brit elnökséget, hogy decemberig próbáljon meg kompromisszumot elérni a költségvetés kérdésében. Blair ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy “széles konszenzust” sikerült elérni azokról a problémákról, amelyekkel Európának szembe kell néznie. A tagállamok egyetértettek, hogy a kutatás-fejlesztést prioritásként kell kezelni, és közös energiapolitikát kell kidolgozni. A találkozón szó esett az egyetemek támogatásának növeléséről is. A vezetők tárgyaltak az illegális bevándorlásról is.

Blair kifejtette: a mostani találkozó célja az volt, hogy a Bizottság által elkészített jelentés alapján meghatározzák az irányokat és a decemberi EU-csúcsra való felkészülést, amelynek következményeit, majd az osztrák elnökség alatt megrendezendő jövő márciusi találkozón lehet levonni.