Az osztrák kancellár szerint az EU jelenlegi ellentmondásos rendelkezéseit felváltó új, liberálisabb szabályozás megalkotása szükséges. Felvetésének valóra váltását azonban megnehezíti, hogy a kérdéskörre vonatkozóan a Bizottság korábban már előterjesztette saját jogszabálytervezetét.

Wolfgang Schüssel egy október 24-én megrendezett szociális csúcstalálkozón ismertette álláspontját. A találkozón az európai munkáltatók és szakszervezetek képviselői mellett az EU jelenlegi és jövőbeni elnökségét adó országok (az Egyesült Királyság, Ausztria és Finnország) képviselői is megjelentek. Az érdekképviseletek részéről nincs egyetértés a szolgáltatásokra vonatkozó irányelv teljes újrafogalmazásával kapcsolatban: ezt a munkáltatók a szakszervezetekkel ellentétben nem támogatják.

Schüssel felvetése nem sokkal az e heti Hampton Court-i csúcstalálkozó előtt látott napvilágot, ahol az EU tagállamainak vezetői a globalizáció és az európai lakosság elöregedésének a kontinensre gyakorolt hatását vizsgálják majd meg. Az EU gazdasági erejének mintegy hetven százalékát jelentik a közös piacon elérhető szolgáltatások, amelyeket a jelenlegi brit elnökség a további gazdasági növekedésre vonatkozó program egyik kulcsfontosságú területének tekint.

A kérdéskör újraszabályozása érdekében a Bizottság már korábban kidolgozott egy tervezetet, ennek tartalma azonban komoly ellenérzéseket váltott ki.

Az európai jogalkotási folyamatokat ismerők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy ugyanabban a tárgykörben két egymással konkuráló tervezet tárgyalása megoldható lenne. Így a most napvilágot látott osztrák javaslat csak az ország jövő januárban kezdődő elnökségi ideje alatt válhatna komoly tényezővé.