Franco Frattini bel- és igazságügyekért felelős biztos zöldkártya rendszer bevezetését javasolja, amely Európa-szerte lehetővé tenné a bevándorlók munkavállalását. Az EP nem támogatja a javaslatot.

Az amerikai mintára, egy EU tagállam által kiadott zöldkártya bármely más tagállamban is érvényes lenne, és nem kötnék semmilyen meghatározott szektorhoz vagy munkaadóhoz – írja a Daily Telegraph.

Az Európai Bizottság abban reménykedik, hogy a zöldkártya bevezetése kedvezne a szakmai tudással rendelkező bevándorlók érkezésének, akikre az EU-nak nagy szüksége van. A testület már januárban kiadott egy állásfoglalást, amelyben az európai lakosság vészes sebességgel történő elöregedésére és a képzett munkaerő hiányára hívják fel a figyelmet. A leginkább érintett szakmák az IT, az egészségügyi szolgáltatások és az építőipar.

2010 és 2030 között 10-20 millió munkavállalóra lesz szükség a válság kezelésére és szakértők szerint a lyukak betömésére az új tagállamokból érkező munkavállalók sem elegendőek.

Franco Frattini kétlépcsős rendszert javasol, amely a magasan képzett bevándorlóknak állandó, a kevésbé képzeteknek ideiglenes zöldkártyát adna. A biztos szerint a javaslat csökkentené az illegális bevándorlást.

Bár az Európai Parlamentben október végén a gazdasági migráció mellett tették le voksukat, a képviselők úgy foglaltak állást, hogy a tagállamoknak meg kell hagyni annak a jogát, hány bevándorlót engednek be területükre. A zöldkártya ötletét a képviselők elvetették. Frattini december 21-én teszi közzé “útitervét” a bevándorlás egységes EU-szintű kezeléséről.