Magyar költségvetés: az EU figyel

2005.11. 9. Magyar Hírlap Online / fgy

Budapest megint szóbeli intőt kapott Brüsszelben, de úgy tűnik, részben azért hánytorgatják fel Magyarország magas költségvetési hiányát az Európai Unió pénzügyminiszterei, hogy értsen belőle az eurózónához tartozó többi "bűnös" is: Berlin, Párizs vagy éppen Róma.

Joaquín Almunia, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa "komolyan aggódik" a magyar költségvetési deficit miatt. „Mivel azonban Magyarország nem tagja az eurózónának, szankciók nem jöhetnek szóba. Vannak azonban a túlzott hiánnyal közvetlenül nem összefüggő büntetőintézkedések is – mondta –, ilyen például a kohéziós alapok felfüggesztése. Ez a lehetőség szóba került ugyan, de döntés nem született, és – ismétlem – ez nem automatikusan kapcsolódik a túlzott deficittel összefüggő eljáráshoz.

Azt nem fejtette ki, hogy akkor pontosan milyen eljárás lenne szükséges efféle büntetéshez.

Veres János pénzügyminiszter Brüsszelben kijelentette: „Egyetlen felszólalásban sem merült fel, hogy bármilyen retorzió érhetné Magyarországot.” A magyar deficitet továbbra is szemmel tartják Brüsszelben, de azért mások is szóba kerültek.

Az eurózónához tartozó Németország költségvetési hiánya lassan eléri a négy százalékot, ami éppen egy százalékkal magasabb a kötelezően tartandó három százaléknál. Almunia azt mondta: „Teljes mértékben egyetértek Hans Eichel gazdasági miniszterrel, hogy a helyzet súlyos, és nagy erőfeszítésekre van szükség Németország pénzügyi helyzetének mielőbbi rendbetétele érdekében.” A pénzügyi biztos kijelentette, hogy Berlin 2007-ig kap haladékot a költségvetési hiány csökkentésére.

Tény azonban, hogy a pénzügyminiszterek szerint – az autópályákkal kapcsolatos "kreatív könyveléssel" – Magyarország mellőzte az uniós ajánlásokat, és kétségessé vált, hogy tartható-e a határidő, ameddig a deficit a GDP három százaléka alá csökkenthető. A miniszterek mégis úgy vélték: teljesíthetők a 2008-as célkitűzések, s ha így lesz, Magyarország 2010-ben bevezetheti az eurót.

  • kapcsolódó anyagok
KÖLTSÉGVETÉS