Az amerikai Képviselőházban komoly vita bontakozott ki hétfőn az internethasználók személyes adatainak védelmével kapcsolatban, mivel az amerikai törvényalkotók számára egyre fontosabb lesz, hogy reagáljanak az internetes azonosítókkal történő növekvő számú visszaélésekre.

Az energia- és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó bizottság egyik albizottsága végül egy olyan tervezetet fogadott el, amelynek értelmében az információs szolgáltatók kötelesek a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz (Federal Trade Commission) benyújtandó olyan háttéranyagok kidolgozására, melyek a személyes adatok biztonságával foglalkoznak.

Az elfogadott tervezet egyúttal megteremtené a jogi kereteit az első szövetségi fogyasztói tájékoztatási rendszer kiépítésének, amely bizonyos adatsértések megtörténte esetén lépne működésbe, továbbá biztonsági vizsgálatok lefolytatására kötelezné a szolgáltatókat abban az esetben, ha adatbankjaikat káros behatás érné.

A demokrata képviselők szerint azonban a most kidolgozott törvénytervezet hiányosságokkal küzd és még a jelenleginél is kevesebb védelmet nyújt a fogyasztóknak, ugyanis a szolgáltatók értesítési kötelezettsége csak ún. „jelentős kockázat” fennállta esetén állna fenn és ennek megvalósulásáról az egyes jogsértések esetén maguk a szolgáltatók döntenek majd.

Csak ebben az évben több tíz millió amerikai internethasználó és fogyasztó számára érkeztek adataikkal történő visszaélésekről szóló jelentések, többek közt a LexisNexis-hez és ChocePoint Inc.-hez hasonló nagyvállalatok, pénzügyi intézmények, kormányzati szervek, egyetemek és internetes áruházak részéről. A felhasználók részére nyújtott eddigi tájékoztatások országszerte Kalifornia állam egy olyan törvényének köszönhetők, amely minden, az államban üzleti tevékenységet folytató vállalkozásra vonatkozik.

„Az idén kiküldött nagyszámú értesítések egyike sem ment volna ki a címzettekhez, ha már most a tervezetben szereplő szabályok kerülnének alkalmazásra” – mondta Janice D. Schakowsky republikánus képviselőnő a tervezetről.

A jelenlegi tervezet számos nagy adatfelhasználó támogatását élvezi, így direkt marketinggel, pénzügyi szolgáltatásokkal és technológiai termékekkel foglalkozó vállalatok sorakoztak fel mögé. Az ő megközelítésük szerint az adattolvajok és hackerek nem mindig tudják felhasználni azokat az adatokat, melyekhez esetlegesen hozzáférhettek és ha minden esetben értesítésekkel bombáznák a felhasználókat, az arra vezetne, hogy az emberek egy idő után nem vennék komolyan az ilyesféle információkat.

A további vita során is számos képviselő a tervezet rendelkezéseinek szigorítását sürgeti majd és érveik keresztülvitelére még a törvényalkotás képviselőházi szakaszában is van elég idő; ugyanakkor még az sem eldöntött, hogy a tervezet milyen formában kerül később a Szenátus elé.