A Társaság a Szabadságjogokért és huszonegy másik civil szervezet az ellen tiltakoznak, hogy a napokban az Országgyűlés elé kerülő lobbitörvényben az előterjesztő kormány a civil szervezeteket diszkriminálja. Ugyanis a profit alapon működő lobbiszervezeteknek számos jogosultságot biztosít az érdekérvényesítési munkában a törvényjavaslat, míg a köz érdekében, önzetlenül fellépő társadalmi szervezeteket továbbra is megfosztják az általuk képviselt ügyek hatékony képviseletének lehetőségétől.

A törvény elfogadása konzerválni fogja azt az állapotot, hogy kizárólag a tőkeerős gazdasági csoportok lesznek képesek a köz ügyeit befolyásolni, míg a nonprofit szervezeteket elzárják ezektől a lehetőségektől. Sőt a civileknek akár súlyos szankciókkal is számolniuk kell a jövőben, ha a gazdasági lobbistákhoz hasonló tevékenységet kívánnak folytatni közügyekben.

A huszonkét szervezet felhívja a kormányt, hogy orvosolja a törvényjavaslat ezen hiányosságát és tegyen meg mindent azért, hogy a társadalmi szervezetek megkülönböztetés nélkül vehessenek részt a közügyek alakításában, a demokratikus közéletben. Elfogadhatatlan egy olyan lobbitörvény, amely kizárólag a már amúgy is befolyásos lobbiszervezeteknek ad még több jogot, és a demokratikus részvételt ellehetetleníti!


Nyílt levél a Magyar Köztársaság Kormányához

Ezúton tiltakoznak az alulírott civil szervezetek az Országgyűlés elé 2005. október 10-én benyújtott, a lobbitevékenységről szóló T/17795. számú törvényjavaslat diszkriminatív rendelkezései ellen, és felhívják a Magyar Kormányt, hogy vizsgálja felül a benyújtott törvényjavaslatot az alábbiakra tekintettel.

Az alulírott civilszervezetek támogatják a közhatalmi döntések meghozatalának átláthatóbbá tételét, a demokratikus közélet fejlesztését, a nyitott jogalkotást és az állami szervek törvényes működését, mely célok megvalósítására a törvényjavaslat törekszik. Továbbá egyetértünk azzal, hogy a profit alapon működő érdekérvényesítő tevékenységet a fenti célok érdekében akár törvényi szinten szabályozni kell.

Mindazonáltal határozottan elutasítjuk azt a megoldást, amely a non-profit szervezeteket a gazdasági haszon reményében tevékenykedő szervezetekkel szemben hátrányosan megkülönbözteti. Jelen törvényjavaslat a profit alapon működő érdekérvényesítőknek lehetővé teszi, hogy közhatalmi döntést hozó testületek és személyek előtt kifejthessék álláspontjukat, illetve azokhoz eljuttathassák írásos anyagaikat, tanulmányaikat, kiadványaikat, továbbá, hogy beléphessenek az érintett szerv helyiségeibe.

Ezzel szemben a közérdekű célokat felvállaló, non-profit szervezeteknek semmilyen hasonló jogot nem biztosít a javaslat, sőt akár az is megtörténhet, hogy a civileknek az érdekérvényesítő tevékenységből való kirekesztése miatt nemhogy hasznuk származna abból, hogy a köz ügyeit felvállalják, hanem még fizetniük is kell a profit alapon működő lobbistáknak, mert máshogy nem tudják a célkitűzéseiket elérni.

Az alulírott szervezetek elfogadhatatlannak tartják azt a megoldást, hogy a nonprofit szféra szereplőinek se lehetőségei, se jogi keretei ne legyenek érdekérvényesítő tevékenység folytatására és felhívják a jogalkotót, hogy jelen törvényjavaslatban szabályozza a civil érdekérvényesítési tevékenységet a nyilvántartási szabályoknak és a szankcióknak a non-profit tevékenységre tekintettel lévő átalakításával.

A köz érdekében tevékenykedő civil szervezeteknek ugyanúgy joguk van arra, hogy az érdekérvényesítő tevékenységük állami szervekkel kapcsolatos körét megfelelő szintű jogi szabályozás tartalmazza, mint az ilyen tevékenységet üzleti haszon érdekében végző gazdasági vállalkozásoknak.

Aláírók listája

  1. ABOSZ – Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége
  2. Civil Rádiózásért Alapítvány
  3. Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány
  4. Dél-Zalai Civil Fórum Egyesület
  5. Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete
  6. Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány
  7. Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága
  8. Igazságosság és Esélyegyenlőség a Nemek között (IgEN) Egyesület
  9. LAKSZ – Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége
  10. Magyar Helsinki Bizottság
  11. Magyar Újságírók Országos Szövetsége
  12. Magyarországi Camphill Egyesület
  13. Nimfea Természetvédelmi Egyesület
  14. Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány
  15. Nők a Környezetért és Egészségért mozgalom (NIOK)
  16. Nőtárs Alapítvány
  17. Ökotárs Alapítvány
  18. Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület
  19. Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
  20. Tiszta Élelmiszerért Mozgalom
  21. Zöld Fiatalok
  22. Zöld Nők csoport