Első olvasatban tárgyalja az Európai Parlament a nem biztonságos légitársaságokról készült feketelista elkészítéséről szóló tervezetet, amely kitiltással vagy a repülési jogosultság korlátozásával büntetné a biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó légitársaságokat.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága még októberben fogadta el a nemzetközi légi-biztonsági előírásokat be nem tartó légitársaságokról készítendő egységes lista bevezetését. A listának a képviselők szerint nem csak az EU-ban, hanem a világ minden táján közlekedő, nem biztonságos légitársaság nevét tartalmaznia kell.

Az eredeti európai bizottsági javaslat szerint a tagállamok külön-külön határozhatták volna meg saját szempontjaikat, ám a jelentés szerint az EB-nek a tagállamokkal együttműködésben kellene kialakítania azt a kritériumrendszert, amely aztán az egységes uniós repülési feketelista alapjául szolgálna.

A feketelistát közzétennék a Bizottság honlapján, az EU Hivatalos Lapjában, valamint a nemzeti légi közlekedési hatóságok, illetve a repülőterek webhelyein is. A repülőjegy-árusítók is kötelesek lennének felhívni utasaik figyelmét a lajstromra.

Az új szabályozás kötelezné az utazási irodákat, hogy ha a foglalás után az iroda mégis másik légitársasággal utaztatja ügyfeleit, arról azonnal értesítse az utazókat, bármilyen okból is történik a változás. Ha a lefoglalt légitársaság szerepel a feketelistán, az utazónak joga van kártérítést kérnie az utazási irodától, de kérheti az utaztatót arra is, hogy útját egy másik légitársaságon át szervezze meg. A jelentésről kedden (2005. november 15.) vitázik az EP.