Az Európai Parlament megszavazta a vegyi anyagokról szóló, REACH elnevezésű jogszabálycsomagot. Az EP ezzel történetének eddigi legbonyolultabb jogalkotási feladatát teljesítette. Az elfogadott kompromisszum a képviselők többségének szándékai szerint azonos súllyal veszi figyelembe az egészség- és környezetvédelem, valamint az európai vegyipar érdekeit.

Mintegy két és fél órás voksolás után 407 igen, 155 nem, 41 tartózkodó szavazattal fogadta el az EP a REACH jogszabálycsomagról szóló módosított javaslatot csütörtökön.

Az ezernél is több módosító indítványról történt szavazás után elmondható, hogy a képviselők fő vonalakban a környezetvédelmi szakbizottság álláspontját támogatták, a regisztrációra vonatkozó szabályozásnál viszont a Sacconi-Nassauer-féle szocialista-néppárti kompromisszumot fogadták el (438-144-15 arányban).

Az engedélyezésről szóló részeknél a szocialista-liberális-zöld elképzelés ment át, várható, hogy a Tanácsban ez a kérdéskör lesz a fő vitapont.

A szocialisták és a liberálisok a voksolás után üdvözölték, hogy az engedélyezésnél a korábbi tervekhez képest szigorúbb környezetvédelmi kritériumokat határoztak meg.

Guido Sacconi (PES, olasz) jelentéstevő igen pozitívan értékelte a voksolást, amely szerinte kiegyensúlyozottá tette a szabályozást, különösen az engedélyeztetési rendszert.

Ria Oomen-Ruijten (EPP-ED, holland) azt mondta, pártja nyert a regisztráció kérdésében, de veszített az engedélyezésnél.

Lena Ek (ALDE, svéd) szerint a liberálisok számára pozitív volt a szavazás, erősödtek ugyanis a környezetvédelmi szempontok.

Carl Schlyter (Greens/EFA, svéd) azt mondta, a zöldek többsége nem szavazta meg a tervezetet. Szerinte az engedélyeztetési változtatások pozitívak, de félő, hogy a Tanács meg fogja változtatni a parlamenti szöveget.

Jonas Sjöstedt (GUE/NGL, svéd) úgy vélte, a regisztrációs kompromisszum gyenge, az engedélyeztetésre vonatkozó jó, és jobb a most elfogadott, szerinte gyenge REACH, mint ha még ilyen sem lenne.

Johannes Blokland (IND/DEM, holland) azt mondta, frakciója többsége a jogszabály ellen szavazott.