A hét fő témái a 2007-2013-as költségvetés, a WTO tárgyalások és a cukorpiaci reform. Az Európai Bíróság ezen a héten dönt a légi utasok adatainak kezeléséről, míg a Parlament az adatőrzésről szavaz.

Tanács

Hétfőn és kedden (2005. november 21-22.) ülésezik az Általános Ügyek Tanácsa (ÁÜT), amelynek során a brit elnökség ismerteti az EU pénzügyi perspektíváival kapcsolatos stratégiáját a külügyminiszterekkel, s tájékoztatja a tagállamokat, hogyan próbálja tető alá hozni decemberig az erről szóló megállapodást. Az EU költségvetése a pénzügyminiszterek csütörtöki (2005. november 24.) találkozóján, az Ecofin ülésen is első helyen szerepel a napirenden. A brit elnökség kijelentette: december 5-ig nem kívánja nyilvánosságra hozni a brit javaslatot. A költségvetési vita középpontjában továbbra is a mezőgazdasági támogatások és a brit visszatérítés állnak.

Hétfőn este (2005. november 21.) az Európai Bizottság tájékoztatja a külügyminisztereket a WTO tárgyalások legutóbbi fordulójáról. Peter Mandelson kereskedelmi biztosra óriási nyomás helyeződik, miután Amerika további engedményeket szeretne kicsikarni, míg egyes EU tagállamok megkérdőjelezik az Európai Bizottság hatáskörét a tárgyalásokon. Hétfőn (2005. november 21.) a kereskedelmi miniszterek informális munkavacsorán vesznek részt Mandelsonnal.
Az ÁÜT védelmi, külügyi és bővítési ügyekről is tanácskozik, szó lesz az iraki, az iráni, a boszniai és a közel-keleti helyzetről is.

Kedden (2005. november 22.) az agrárminiszterek találkozójára kerül sor, ahol a nem kevésbé ellentmondásos cukorpiaci reform lesz a téma. A cukorpiaci reform megvalósítása nagyban befolyásolja a decemberi WTO tárgyalások kimenetelét.

Európai Bizottság

A hét végén Barcelonában kerül sor az Euro-mediterrán csúcstalálkozóra, amelyen részt vesz Jose Manuel Barroso, Benita Ferrero-Waldner és Franco Frattini biztosok is. A mostani ülésen az ún. Barcelonai folyamat 10. évfordulóját is ünneplik, amely az EU és szomszédai – többek között Izrael és a Palesztin Hatóság – együttműködését jelenti.

Az Európai Bizottság szokásos heti ülésének napirendén a terrorizmus elleni harc, a büntetőügyek és a szomszédsági politika szerepel.

Ezen a héten a Bizottság a Berlaymont palotában szerdán (2005. november 23.) bemutatkozó látogatáson várhatóan fogadja Angela Merkel kedden kinevezendő német kancellárt és Kazimierz Marcinkiewicz, új lengyel miniszterelnököt is. A Bizottságnál tesz látogatást Soros György is.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a múlt heti plenáris ülés után, most a bizottságoké a főszerep.

Többhónapos vita után a belső piaci bizottság kedden (esetleg szerdán) (2005. november 22.) szavaz a szolgáltatások liberalizációjáról szóló, ún. Bolkestein irányelvről, míg a közlekedési bizottság a kikötői szolgáltatások liberalizálásáról alakít ki véleményt. Az utóbbi ügyben már két éve született egy irányelv-tervezet, ám a Parlament visszadobta a tagállamok által kötött kompromisszumos megállapodást.

A külügyi bizottság szerdán (2005. november 23.) ül össze, és a Románia és Bulgária által a tagság elnyerésére tett lépésekről és a két ország a tagság felé vezető fejlődéséről szavaz. A szavazás előtt a bizottság meghallgatja a két ország külügyminiszterét is.

A polgárjogokkal foglalkozó bizottság első olvasatban csütörtökön (2005. november 24.) szavaz az adatőrzésről, amely arra kötelezné a szolgáltatókat, hogy a terrorizmus elleni harc jegyében őrizzék meg a telefonhívások, illetve az e-mailek adatait.

Európai Bíróság

A Bíróság kedden (2005. november 22.) dönt arról, hogy be kell-e szüntetni az EU-s légi utasok adatainak átadását az amerikai hatóságoknak. Az ügyet az Európai Parlament vitte grémium elé, mert az adatok kiszolgáltatása szerinte sérti az európai polgárok jogait.