Az Európai Parlament belső piaci bizottsága egyéves vita és négyórányi szavazás után jelentős lépést tett a sokat vitatott, a szolgáltatások liberalizációjával foglalkozó irányelv-tervezet elfogadásával.

A parlamenti bizottság a “Bolkestein” direktívaként is emlegetett szabályozásnak a szabad kereskedelem párti verziójára mondtak igen és elutasították Evelyn Gebhardt szocialista jelentéstevő piacvédelmező változatát. A februárban a plenáris ülés elé kerülő tervezet alapelve, hogy az EU bármely tagországában alapított vállalkozás bármelyik másik EU tagállamban nyújthat szolgáltatást. Bár a vállalkozásoknak tiszteletben kell tartaniuk a fogadó tagállam bérekre, biztonságra és környezetvédelemre vonatkozó szabályozásait, a tagállamok nem gördíthetnek egyéb akadályt a szolgáltató elé.

Az elfogadott tervezet szerint a “származási ország elve” érvényesülne és a szocialista képviselők az irányelv hatálya alá tartozó szolgáltatások tekintetében is csatát vesztettek. Bár a legtöbb közszolgáltatás – az egészségügy, audiovizuális szolgáltatások vagy a szerencsejáték – nem tartozna a szabályozás alá, az energia- vagy vízszolgáltatók szolgáltatás igen.

A Szolgáltatások irányelvet együttdöntési eljárás keretén belül tárgyalják az EU intézményei.