Hazai és uniós “zöld ombusmani” hivatal felállítását tartaná szükségesnek a Védegylet. Az országgyűlési biztosok korábban úgy vélték, a meglévő rendszer is elegendő.

Ismét elővenné a jövő nemzedék ombudsmanjának kérdését a Védegylet. A főképp környezetvédelmi és a következő generációk életlehetőségével foglalkozó biztos intézményének felállításának tervét még Sólyom László dolgozta ki 2001-ben. A javaslatot két szocialista képviselő, Szili Katalin és Hegyi Gyula karolta fel, és terjesztette képviselői indítványként az Országgyűlés elé. Az akkor ellenzékben lévő képviselők ötlete nem aratott osztatlan sikert, ezért a kormányváltás után, 2002 őszén ismét beterjesztették a “zöld ombudsman” intézményének kérdését. Ekkor a javaslat a környezetvédelmi és a gazdasági bizottság elé is eljutott és szűk többséggel ugyan, de mindkét testület tárgysorozatba vette az ügyet, amelynek azóta nincs gazdája. Éppen ezért a közelmúltban a Védegylet levélben fordult Szili Katalin házelnököz és a bizottsági elnökökhöz. Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője szerint fontos lenne, hogy még ebben a ciklusban tárgyaljon a ház a javaslatról, mert különben előröl kellene kezdeni a törvényalkotást. A civilek emellett az Európai Unió felé is nyitnának: ezért Jávor Benedek, a Védegylet programvezetője tegnap európai parlamenti képviselőkkel tárgyalt egy esetleges uniós jövő nemzedék ombudsmanról. A civilek szerint Sólyom László a nincs könnyű helyzetben, mert saját törvénytervezete miatt vélhetően nem fog közbenjárni. Sólyom ugyanakkor az ENSZ legutóbbi közgyűlésén pedig egy környezetvédelmi világszervezet felállítását szorgalmazta.

A javaslatot korábban az Országgyűlésben beterjesztő Hegyi Gyula – aki jelenleg uniós képviselő – is sajnálatosnak tartja, hogy a törvénytervezet megrekedt a bizottságok között. “Már a beterjesztéskor látszott, hogy a többi párt nem támogatja az ötletet, az ombudsmani hivatal felállításához azonban kétharmados többség kellene” – mondta a Magyar Hírlapnak Hegyi, aki úgy emlékszik, annak idején az állampolgári jogok biztosai, Lenkovics Barnabás és Takács Albert levélben fejezte ki rosszallását egy új ombudsmani hivatal felállítása miatt, szerintük ugyanis a jelenlegi ombudsmani rendszer megfelelő módon képviseli akár a jövő nemzedéket is. Takács lapunknak azt mondta, hogy még készül a hivatalos álláspont, decemberben az emberi jogi bizottság ugyanis újra napirendjére tűzi az ügyet.