Az Electronic Frontier Foundation (EFF) két csoportkeresetekre specializálódott amerikai ügyvédi irodával karöltve pert indított a Sony BMG ellen. A keresetben kártérítést követelnek a nagyvállalat másolásvédő szoftverei által a fogyasztóknak okozott károkért.

A Sony BMG mintegy 24 millió zenei CD-n telepítette a First4Internet XCP és a SunnComm MediaMax szoftvereket, amelyek számítógépes szakértők szerint számos biztonsági és adatvédelmi problémát vetnek fel: a felhasználók akarata ellenére is telepíthetik önmagukat a számítógépre, személyes jellegű adatokat továbbítanak az interneten keresztül és eltávolításuk a Windows rendszerből csak jelentős nehézségek árán lehetséges.

A Sony BMG korábban már bejelentette, hogy felhagy a vitatott technológiával ellátott CD-k előállításával és a jelenleg forgalmazott termékeket visszavonják a piacról. A csoportkeresetet beadó felek azonban mindezt kevésnek tartják: szerintük a másolásvédő szoftverek már most is jelentős károkat okoztak a fogyasztóknak.

Az EFF, továbbá a Green Welling és a Lerach, Coughlin, Stoia, Geller, Rudman és Robbins irodák egy Los Angeles megyei bíróságon adták be keresetüket.