Az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága nagy többséggel támogatta azt a terrorizmus elleni küzdelem során megfogalmazódott kezdeményezést, melynek értelmében az EU teljes területén lebonyolított telefonhívások és internethasználat adatai egy éven keresztül tárolásra kerülnének.

A jelenleg alkalmazott gyakorlat szerint a távközlési cégek általában három hónapig őriznek meg ügyfeleik telefon- és internethasználatára vonatkozó adatokat, mégpedig elsősorban üzleti céllal. Ezt a technikai lehetőséget több ország akár két éves időtartamra meghosszabbítva a terrorizmus elleni küzdelem egyik eszközévé akarja változtatni.

Az Európai Parlament által elfogadott szöveget szakértők kevésbé tartják szélsőségesnek, mint a korábban a Bizottság és egyes tagállamok által bemutatott tervezeteket. Alexander Alvaro, a tervezet kidolgozásáért felelős német liberális képviselő szerint minden, a tervezetet arányossá és kiegyensúlyozottá tevő rendelkezés bekerült a végső szövegváltozatba.

Alvaro a bizottsági elfogadás során elért eredményt rendkívül meggyőzőnek tartja és hasonló sikerre számít idén decemberben az európai képviselők plénuma előtt is.

A bizottsági szavazás során a következő kérdésekben sikerült megegyezniük a jelen lévő parlamenti képviselőknek:

  • a tagállamok megtérítik az új szabályozás révén a távközlési vállalatokra háruló többletköltségeket;
  • a szabályok megsértését arányos és hatékony szankciók alkalmazásával büntetik;
  • csak bírói engedély birtokában lehet majd hozzáférni a tárolt adatokhoz;
  • vezetékes telefonhívások esetében a hívó nevét és címét, továbbá a tárcsázott számot és a fogadó nevét, címét, valamint a beszélgetés időtartamát rögzítik;
  • mobilhívások vonatkozásában az előfizető azonosítójának vagy SIM kártyájának számára és a telefonok elhelyezkedésére vonatkozó adatokat tárolják majd;
  • az internetkapcsolat tekintetében az IP cím, a kapcsolathoz felhasznált telefonszám, az előfizető személyes adatai, valamint a kapcsolat időtartama kerül megőrzésre.

Az európai távközlési szolgáltatók közös közleményben tudatták, hogy túl hosszúnak tartják a törvényhozók által megkívánt egy éves időtartamot és túl széleskörűnek a tárolandó adatok mennyiségét.