A technika állásának megfelelő nemzetközi kereskedelmi jog kimunkálása érdekében az ENSZ Közgyűlése múlt szerdán új egyezményt fogadott el a nemzetközi kereskedelmi szerződések megkötésekor alkalmazott elektronikus kommunikáció szabályozásáról.

Az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) által kidolgozott új egyezmény világszerte biztosítja a vállalatok és a kereskedők részére, hogy a felek között elektronikus úton lezajlott tárgyalások eredményeképpen létrejött szerződések jogi érvényességüket tekintve megegyezzenek a papíron létrejöttekkel.

Az új egyezmény rendelkezései kitérnek olyan kérdésekre, mint a szerződést megkötő felek helyének meghatározása digitális környezetben, az elektronikus üzenetek formájában megtett ajánlatok elküldésére és megérkezésére vonatkozó szabályok és az automatikus üzenetküldő rendszereknek a szerződések létrejöttére való alkalmazhatósága. Megtalálhatók továbbá a papírra nyomtatott és az elektronikus úton elküldött iratok, valamint az elektronikus azonosítást lehetővé tevő módszerek és a hagyományos aláírás egyenértékűségére vonatkozó rendelkezések.

Az UNCITRAL 1966-os létrehozása óta számos egyezmény és mintaszabályozás kidolgozásával segítette a nemzetközi kereskedelmi jog fejlődését. A most kidolgozott szerződés jövő év január 16-án nyílik meg az aláírásra.