Kontroll: megverték az utast a metró őrei

2005.12. 1. HírTV

Biztonsági őrök bántalmaztak egy utast a 3-as metró Határ úti megállójánál, múlt pénteken. A BKV ígéretet tett az egyedinek nem nevezhető eset kivizsgálására. A jogvédők szerint a parlament nem képes megfelelő törvényt alkotni a vagyonőrök jogainak szabályozására.

Kontroll, de nem a filmen. Nagy László Hajdú-Biharban élő családjához utazott volna haza pénteken. De csak a Határ úti metróállomásig jutott, ahol a jegyét kérő BKV-ellenőrnek valaki véletlenül nekilökte. A jegyvizsgáló az állomás biztonsági őreit hívta.

A férfit a IX. kerületi rendőrök vitték be a kapitányságra, de nem mint sértettet, hanem mint gyanúsítottat kezelték. Pedig az orvosi látlelet szerint 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A közlekedési vállalat vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy minden ilyen esetet kivizsgálnak, és ha a biztonsági őrről kiderül, hogy már többször került hasonló helyzetbe, akkor a BKV mást kér helyette az őrző-védő cégtől. Szerződésbontásra viszont nincs mód.

A jogvédők szerint a parlament hibáztatható a mostani állapotért. Az Alkotmánybíróság kétszer találta az alaptörvénnyel ellentétesnek a biztonsági őrökről hozott jogszabályt.

Az testület tavalyi határozata óta már nem vizsgálhatják át vagyonőrök a csomagokat. A taláros testület szerint alkotmányellenes volt az, hogy a vagyonőrökre nem vonatkoztak sem adat- sem és titokvédelmi szabályok.