Decemberben jön ki a tervek szerint a Freenet Project legújabb verziója, mely eredeti célján, az anonim internetezésen túlnőve, lekövethetetlen kommunikációs csatornává bővülhet.

Az internetes szólásszabadságot korlátozó rendelkezések és a peer to peer (P2P: felhasználók közötti közvetlen kapcsolatot létesítő) rendszerek elleni fellépések növekvő száma arra késztette az ír Ian Clarke-ot és társait, hogy az ezredfordulón olyan kommunikációs rendszert dolgozzanak ki, amelyben nem működik fix szerver, és a felhasználók sem tudják, milyen adatok közvetítésének adnak helyet sávszélességük és merevlemezük rendelkezésre bocsátásával.

Míg a legtöbb államban vagy szűkebb közösségben arra hivatott szerv határozza meg a cenzúrázott adatok körét, addig a Freenet hálózatában köröztetett adatok felett gyakorlatilag a rendszer kiépítőinek sincs hatalmuk. Ebből adódik a hálózat kettős megítélése: a teljes anonimitás garantálója a szólásszabadságért küzdők szemében, a fertő kontrollálhatatlan melegágya az illegális tartalmakat üldözők számára.

Clarke szerint a cenzúrázatlan rendszerből származó előnyök jelentősebbek annál, hogy néhány, az anonimitást visszaélésre használó internetező miatt ne működjön a Freenet vagy hozzá hasonló megoldás. A rendszer kiötlője szerint “a Freenet Network az internethez kapcsolódó számítógépek sokaságából áll, amelyek egy kis Freenet Server vagy Freenet Daemon programot futtatnak. Ez a program lehetővé teszi, hogy a számítógép a hálózat egyik csomópontjává, az egész hálózat kicsi, de egyenlő részévé váljon. A Freenet valójában a tökéletes anarchia.”

Bővebben:
http://hvg.hu/…riss250.aspx