Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatja Tisztelt ügyfeleit, hogy 2006. január 1-től a jövedéki termékek közül a szőlőbornak, az alkoholterméknek, a sörnek, a pezsgőnek és a köztes alkoholterméknek, illetve a dohánygyártmányoknak megváltozik az adómértéke.

Az új adómértékeket a VPOP táblázatai tartalmazzák.

Az alkoholtermék, a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermék adómértékének változásából adódó jövedékiadó-tétel különbözetet általános forgalmi adóként kell az ÁFA-törvény szerint adófizetésre kötelezett adóalanyoknak:

  • a 2006. január 1-je előtt továbbértékesítési céllal, jövedéki adóval növelt áron beszerzett, illetve
  • a szabadforgalomban lévő (belföldi előállító és az importáló esetén)

azon készlet után megfizetni, melyet 2006. január 1-ig nem értékesítettek.Ezen készlet után az ÁFA-törvény szerint adófizetésre kötelezett adóalany köteles 2005. december 31. napját követő első adó-megállapítási időszakot tartalmazó adóbevallásában a fizetendő adót növelő összeget az alábbi két tényező szorzataként megállapítani:

  • az alkoholtermék, a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermék 2006. január 1-i fordulónappal megállapított nyitókészlete. Ezt a nyitókészletet az alkoholterméknél, a pezsgőnél és a köztes alkoholterméknél hektoliter, míg a sörnél Balling-fok/hektoliter mértékegységben kell megadni,
  • a 2006. január 1. napján hatályos jövedéki adótörvény szerint érvényes jövedéki adó-tétel, illetve a 2005. december 31. napján hatályos jövedéki adótörvény szerint érvényes jövedékiadó-tétel különbözete. Ennek megfelelően a jövedékiadó-tétel különbözet az alkoholterméknél hektoliterenként 28 600 forint, a pezsgőnél hektoliterenként 2 280 forint, a köztes alkoholterméknél hektoliterenként 4 380 forint, míg a sörnél Balling-fok/hektoliterenként 85 forint.