A cél az, hogy a határokon átnyúló – hitelkártyás, betétikártyás, elektronikus banki utalásos, közvetlen terheléses vagy más módon bonyolított – fizetési műveletek ugyanolyan könnyűek, olcsók és biztonságosak legyenek, mint a tagállamokon belüli fizetési műveletek.

Mindez 50-100 milliárd eurós éves megtakarítást hozna az uniós gazdaságnak – jelentette be a belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztos, Charles McCreevy.

Az EU-ban jelenleg minden tagállam maga szabályozza a fizetési műveleteket, és a különböző rendszerek közötti műveletek éves költsége eléri a bruttó össztermék 2-3 százalékát. A szolgáltatók emiatt gyakorlatilag még nem képesek versenyezni és szolgáltatásaikat EU-szerte nyújtani.

A javasolt uniós irányelv biztosítaná a fizetési piacokhoz való tisztességes és nyílt hozzáférést, valamint növelné és egységesítené a fogyasztóvédelmet. Megvalósulhatnak például a határokon átnyúló közvetlen terheléses szolgáltatások, a gáz-, víz-, és telefonszámlák kifizetésének általános és költségkímélő módszere is – ez jelenleg nem lehetséges az EU-ban.

A hatékonyabb és versenyképes fizetési piac révén emellett az európai polgárok is kevesebbet fizetnének a banki alapszolgáltatásokért, amelyek éves átlagköltsége 34 és 252 euró között mozog az unióban. Ugyanazon szolgáltatás költségei ma tagállamonként rendkívül eltérőek: az átutalás költségmentes lehet az egyik országban, míg több mint tíz euróba kerülhet máshol.

Az egységes fizetési térséget legkésőbb 2010-ig létre kívánják hozni. McCreevy szerint “ha az egész unióban ugyanúgy fizethetünk, mint otthon, az teljesen megújítja vásárlási szokásainkat és mindannyiunk számára még inkább a mindennapok közé emeli Európát”. Jelezte: számít rá, hogy az akadályok megszüntetésében illetékes banki iparág is felgyorsítja munkáját.