A brit elnökség hétfőn (2005. december 5.) teszi közzé javaslatait a 2007-2013-as költségvetési időszak keretszámairól. A hét másik jelentős eseménye az amerikai külügyminiszter európai látogatása, melyen várhatóan fellebbenti a fátylat a CIA börtönök ügyéről. A Bizottság hete a bővítés jegyében telik majd.

Pénzügyi perspektíva 2007-2013
A The Sunday Times értesülése szerint a brit kormány évi 1 milliárd fonttal (365 milliárd forinttal) szeretné csökkenteni a közös agrárpolitika alapján kifizetett mezőgazdasági támogatásokat a következő költségvetési időszakban. Ez a legnagyobb egyedi tétel az uniós költségvetésben, éves kiadási összege hozzávetőleg 30 milliárd font (11 ezer milliárd forint). A Financial Times hétvégi kiadása ugyanakkor úgy értesült, hogy London feladna összesen 6-9 milliárd eurót (4-6 milliárd fontot) a neki 1984 óta járó uniós visszatérítésből is a következő teljes EU-költségvetési időszakban oly módon, hogy a kelet-európai új tagoknak szánt fejlesztési juttatásokat kiveszik a brit visszatérítés számítási képletéből.

A brit elnökség azzal, hogy a kelet-európai új tagok felzárkóztatási támogatásai helyett az agrárkiadásokat próbálja inkább visszafogni, igyekszik leszerelni azokat a bírálatokat, amelyek szerint Tony Blair miniszterelnök a kelet-európai tagországoktól akar pénzt elvenni – írta a The Sunday Times. A lap szerint a brit javaslat alapján ehelyett az agrártámogatások Franciaországhoz hasonló gazdagabb kedvezményezettjei jutnának kevesebb pénzhez.

Franciaország és az Európai Parlament azonban, elfogadhatatlannak tartja a strukturális támogatások lefaragását.

A külügyminiszteri konklávé szerdán (2005. december 7.) vitatja meg a költségvetési javaslatokat, hogy a jövő heti (2005. december 15-16.) EU csúcson a tagállamko vezető megpróbáljanak megállapodásra jutni.

Tanács

A közlekedési miniszterek hétfőn (2005. december 5.) a tehergépjárművek vezetőinek pihenőidejéről és a kikötői szolgáltatások liberalizációjáról döntenek majd.A pénzügyminiszterek kedden (2005. december 6.) találkoznak, ülésükön az Áfáról lesz szó. Condoleezza Rice, amerikai külügyminiszter csütörtökön (2005. december 8.) tesz látogatást a NATO központjában, ahol várhatóan válaszol az európai CIA börtönökkel kapcsolatos kérdésekre is.

Európai Parlament
Az Európai Parlament delegációja Líbiába és Marokkóba utazik, ahol az Afrikából Európába érkező menekültekkel való bánásmódról tárgyalnak. A külügyi bizottság szerdán és csütörtökön (2005. december 7-8.) a tömegpuszító fegyverekről vitázik, míg a költségvetési bizottságok az Európai Bizottság és a civil szervezetek pénzügyi működését vizsgálják.Európai Bizottság

Az Európai Bizottság napirendjét a héten a bővítés és a szomszédságpolitika uralja. Jose Manuel Barroso hétfőn (2005. december 5.) fogadja Calin Popescu-Tariceanu román miniszterelnököt, majd szerdán (2005. december 7.) Mihail Fradkov orosz kormányfővel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozik.

Olli Rehn bővítési biztos Boris Tadics szerb, és Milo Djukanovics montenegrói vezetőt fogadja. Európai Bíróság

Az Európai Bíróságon két érdekes ügyet is tárgyalnak a héten: a testület kedden (2005. december 6.) dönt a német dohányreklámok és szerdán (2005. december 7.) a Lidl áruházlánc marketingfogásainak ügyében.