Pert nyertek a Honvédelmi Minisztériummal szemben azok az erdőtulajdonosok, akiknek területén a tárca radarállomást építtetett a Zemplénben. Az objektum létrehozása ellen a környező települések önkormányzatai is tiltakoznak a kezdetektől fogva. A főként idegenforgalomra építő falvak ugyanis attól félnek, hogy az építmény elriasztja a turistákat.

A zempléni Kánya-hegyen magasló lokátor állomás megépítéséről a Honvédelmi Minisztérium nem egyeztetett a környező települések önkormányzataival, és nem állapodott meg az erdőtulajdonosokkal sem. A tárca mindösszesen az erdőterület kezelőjétől kért és kapott hozzájárulást.

“A Honvédelmi Minisztérium a Kánya-hegy tetején egy katonai bázist kívánt építeni, és elindította az engedélyeztetési folyamatokat. Véleményem szerint azonban nem sikerült ezt jogszerűen rendezni, és én nem járultam hozzá sem írásban, sem személyesen, hogy ez az építés, beruházás megtörténjen” – szögezte le Horváth Jenő, Füzér polgármestere.

A katonai bázis felépítése ellen leghevesebben Hollóháza önkormányzata tiltakozott. A települések lakói nem tudják, hogy pontosan milyen tevékenység is folyik az állomáson, és azt sem, hogy milyen környezet- és egészségkárosító hatása van az objektumnak.

“Az Encsi bíróság egy birtokháborítási perben döntést hozott első fokon. Ez a döntés pedig azt mondja ki, hogy az erdőtulajdonosoknak igazuk van, birtokháborítás történt a Kánya-hegyen. Az a terület ugyanis, ahol ez a torony felépült, közbirtokossági terület. Azonnali kerítésbontásra ítélték az építtetőt, pontosabban kötelezték. Természetesen ez egy elsőfokú döntés” – mondta Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere.

A környező falvak lakói azt szeretnék, ha lebontanák az építményt. Az ugyanis tájromboló hatása miatt alááshatja a megélhetés egyetlen lehetőségét: az idegenforgalmat.