Lamperth Mónika belügyminiszter, a VII., a XIII. és a XVIII. kerület polgármestere, valamint a Pannon GSM kapta idén a magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér díjat.

A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) által létrehozott, idén ötödik alkalommal kiosztott (negatív) elismerést a figyelőkamerák telepítése és támogatása miatt ítélte a belügyminiszternek és a három kerületvezetőnek az öttagú zsűri, míg a mobiltársaság a cégek alkalmazottainak mozgás-figyelését lehetővé tevő flottakövető szolgáltatásával érdemelte ki a címet.

A Nagy Testvér díj honlapján indított közönségszavazáson az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kapta a legtöbb voksot, amely hirdetéseiben például azzal riogat, hogy a kétes helyre kattintók nem tudnak elbújni előle. A szavazáson egyébként jelölést kapott Gyurcsány Ferenc telefonos kampánya, egy alkalmazotti leveleket figyelő hazai kft. és a BKV is. Egy évvel ezelőtt a munkaügyi minisztérium egységes munkaügyi nyilvántartása, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos kapta a (citrom)díjat.

Az elismeréssel járó, a szervezők által összeapplikált, emberfejet taposó csizmát ábrázoló trófeát – ahogy az idei díjazottak – ők sem vették át.