2005. december 7-én került sor a Roma Rendőrök Országos Egyesületének bemutatkozó rendezvényére.

Meghívottak:

A Budapesti Brit Nagykövetség, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége, a Holland Nagykövetség, a Nemzeti, Etinikai és Kisebbségvédő Hivatal, a BM Civilkapcsolati és Esélyegyenlőségi Főosztály, a BM Oktatási Főigazgatóság, az ORFK, a Határőrség, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóság vezetői, a BM önnálló szervek egyéb képviselői, a roma kisebbség prominens személyei, képviselői.

Az egyesületről:

A Fővárosi Bíróság 2005. október 20-án a Roma Rendőrök Országos Egyesületét nyilvántartásba vette és egyben közhasznú szervezetté minősítette. Az egyesület országos hatáskörrel rendelkezik, így egységbe foglalja később kialakítandó irodáit is.

Az Egyesület egy újszerű elgondolás eredményeként jött létre. Ma Magyarországon tényként állítható, hogy a rendőrség és kisebbség között nehezen jönnek létre olyan kapcsolatok, melyeket mindkét fél pozitívan értékel. A roma rendőrök szerint ez azért van így, mert a felek zárt csoportokat képeznek, ahová a bekapcsolódás – már csak az előítéletek miatt is – nagyon nehéz. A roma rendőrök egy része úgy gondolja, hogy Magyarország Európa Unióba történő belépésével egyidejűleg, számukra is lehetőség nyílott arra, hogy mind a Belügyminisztérium önálló szerveinek állományát, mind pedig – származásukból fakadóan – a kisebbséghez tartozókat, közös megoldások keresésére sarkallják. Ehhez fel kívánják használni a magyarországi juttatásokat, de nagy jelentőséget tulajdonítanak azoknak az Európai Uniós forrásoknak is, melyek az ilyen jellegű tevékenységre rendelkezésre állnak.