Mindössze harminc elfogott bűnözőről tudták bizonyítani eddig idén, hogy bűnszervezetben tevékenykedett. Tavaly száznál is több maffiózót vontak felelősségre. A bűnözők bevételei csökkentek az első tíz hónapban, például azért, mert a hatóságok milliárdokat foglaltak le vagyonukból.

Az első tíz hónap adatai szerint valószínűleg nem fog jelentősen változni a hazai bűnügyi statisztika az év végéig a tavalyihoz képest. Összesen 351 ezer bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására, ez nagyjából megegyezik a tavalyi számokkal.

Egyes kategóriákban azonban szembeötlő az eltérés. Néhány bűncselekmény – például a vámorgazdaság vagy a honvédségi kötelezettség megszegése – egyszerűen “kihalt”. Csökkent az emberölések száma (172-ről 141-re), ebből áttételesen a családokon belüli békésebb hangulatra is lehet következtetni. A gyilkosságok többsége ugyanis családon, ismeretségi körön belül, munkahelyen vagy szórakozóhelyeken történik.

Más oka lehet annak, hogy a bűnszervezetben elkövetett cselekmények száma kevesebb. Mindössze harminc emberrel szemben állt meg ez a gyanú, egy éve száznál több elkövetőt vontak felelősségre ezért. Vélhetően nem bűnszervezetből lett ennyivel kevesebb, hanem a szervezetszerűséget nehezebb bizonyítani. Végéhez közeledik a kecskeméti maffiaper, amelyben Radnai Lászlót és társait emberölés kísérlete mellett számos más bűncselekménnyel vádolja az ügyészség. Az egyes bandatagok büntetési tételében éveket számíthat, hogy a bíróság bizonyítottnak látja-e majd a szervezett bűnözést vagy sem.

Az bizonyos, hogy kevesebb bevételen osztozkodhatnak kétkezi – vagyon elleni – bűnözőink idén. Nemcsak bevételük volt kevesebb (80 milliárd a tavalyi 84 milliárddal szemben), de minden korábbinál több értéket (tizenkétmilliárdot a tavalyi hatmilliárd ellenében) foglaltak le tőlük a hatóságok.

A “fehérgalléros” gazdasági bűnözők forgalma a tavalyi háromnegyedére, huszonkétmilliárdra esett vissza. Ebből hárommilliárdot foglalt le a hatóság. Százháromezer bűnelkövető ellen indult eljárás közterületen, minden ötödik alkohol hatása alatt állt tette elkövetésekor. Ez megfelel a korábbi átlagnak.

Kétezer-hatszázan kábítószer fogyasztása után adták bűnre fejüket, ez hétszázalékos emelkedést jelent.

Herczog Mária szociológus kézenfekvőnek nevezte, hogy sokan vannak, akik alkohol hatása alatt “bátrabbak lesznek”. De jelentős a különbség azok között, akik alkalmi fogyasztóként véletlenszerűen lesznek okozói egy közlekedési balesetnek, és akik masszív alkoholistaként kilátástalan helyzetük miatt követnek el bűncselekményeket. A családon belüli erőszak egyik jellemzője, hogy a józanul “áldott, jó ember” az ital hatására erőszakossá válik. Ez jelezheti, hogy az illető azért iszik, mert az összegyűlt rengeteg feszültséget józanul képtelen kezelni, kibeszélni magából.