Az EU vezetőinek hétvégi találkozójának napirendjét továbbra is a 2007-2013-as költségvetés és a kereskedelem liberalizálásáról szóló WTO csúcs uralja majd.

Az EU csúcsot előkészítő hétfői külügyminiszteri találkozón a tagállamok ismét megpróbálják áthidalni a 2007-2013-as költségvetés ügyében keletkezett szakadékot. Tony Blair brit kormányfő elgondolását az unió több tagállama az elmúlt héten elutasította. Blair várhatóan szerdán, az unió csúcsértekezletén áll elő újabb javaslattal.

Londoni sajtójelentés szerint a javaslat az Európai Bizottság októberi javaslatához hasonlít azzal a nem kis különbséggel, hogy tartalmazni fogja a Közös Mezőgazdasági Politika 2009-től történő felülvizsgálatát lehetővé tévő folyamat elindítását.

A miniszterek ezen kívül tárgyalnak a bővítésről, illetve a külkapcsolatokról: a középpontban az EU és Afrika, Etiópia és Eritrea, illetve a nyugat-balkáni helyzet lesz. A bővítéssel kapcsolatos helyzetet számos nézeteltérés nehezíti. Az EU egyelőre nem tudott egyetértésre jutni a Koszóvóval kapcsolatos álláspont kialakításában, néhány tagállam tart a Montenegró függetlenségéről rendezendő népszavazástól és Macedónia tagjelölté való nyilvánítását sem övezi egyhangú támogatás.

EU költségevetési csúcs

Az EU állam-és kormányfői csütörtökön és pénteken (2005. december 15-16.) találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a 2007-2013-as költségvetési javaslatot, amelyet várhatóan szerdán terjeszt elő a brit elnökség.

A csúcsról, amely a brit elnökség utolsó lehetősége a büdzsé elfogadtatására, szinte kivétel nélkül minden politikus úgy nyilatkozott, hogy megvan a lehetősége a megállapodásnak, ám az biztos, hogy kemény dió lesz, hiszen minden tagállam más-más okból utasította el a brit javaslatot. WTO megbeszélés

A WTO miniszteri találkozó keddtől egészen vasárnapig tart Hong Kongban. Peter Mandelson kereskedelmi biztos már a találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy senki ne számítson nagy horderejű megállapodásra. A biztos, aki az EU 25 tagállamát képviseli Hong Kongban, legutóbb kétkedéssel fogadta az a bejelentést, hogy Brazília és India megnyitja piacait az európai vállalatok előtt. Brazília, India és Amerika ugyanakkor ismételten elutasította a Bizottság végső ajánlatát, mert a támogatások lefaragását nem találták elegendőnek.

Európai Bizottság

Európai Bizottság ezen a héten kedden ülésezik Strasbourgban. A testület javaslatot terjeszt elő, amelyben a Nizzai Szerződés 228. cikkelyében foglaltak megvalósításáról lesz szó. A cikkely értelmében az ellen a tagállam ellen, amelyiket az Európai Bizottság az EK szerződés megsértésében bűnösnek talál szankciók vezethetők be.

A Bizottság elfogadja a fenntartható fejlődésről szóló újrafogalmazott stratégiát, valamint szó lesz a “határok nélküli” televíziózásról szóló irányelvről is.

REACH szavazás

A Versenyképességi Tanácsban a tagállamok gazdasági miniszterei kedden szavaznak a REACH irányelvről, amely az EU törvényhozás történetének egyik legösszetettebb szabályozása. Az Európai Parlament még novemberben fogadta el az irányelvet, amely az egészség- és környezetvédelem, valamint az ipar érdekei között próbált kompromisszumos megoldást találni. Bármilyen javaslat kerül is a miniszterek elé, a Parlamentnek a második olvasatban kell azt jóváhagynia.

Európai Parlament

Az Európai Parlament 2005. december 12. és 15. között tartja idei utolsó plenáris ülését Strasbourgban. Tony Blair, brit miniszterelnök kedden Strasbourgba látogat, ahol a parlamenti pártok vezetői a költségvetésről faggatják majd.

Az EP újabb jelentésekben foglalkozik Románia és Bulgária uniós felkészültségével. A két szövegről várhatóan csütörtökön szavaznak. Ugyanekkor voksolnak a 2006-os költségvetésről is.

Charles Clarke brit belügyminiszter szerdán parlamenti képviselőkkel találkozik az adatőrzéssel kapcsolatos jogszabály tervezettel kapcsolatban, amelyben a bel- és igazságügy miniszterek még a múlt héten egyeztek meg. A Parlament konzervatív és szocialista frakciója többségében támogatja a tervezetet, ám sok liberális és zöld képviselő véleménye szerint a javaslat korlátozná a szabadságjogokat. A telekommunikációs adatok tárolásáról szóló irányelvet első olvasatban tárgyalja az EP, csakúgy mint a fogyatékkal élők és csökkent mozgásképességűek repülőn való utazásának megkönnyítéséről szóló rendeletet. Kedden tárgyalnak a képviselők a teherautók által fizetendő úthasználati díjakról, illetve az európai fizetési meghagyásról szóló jelentésekről is.

Az EP egyebek mellett szavaz arról is, megkapja-e Finnország a lehetőséget, hogy további egy évig 16 literben maximálja az Unión kívülről érkezők sörbehozatalát.

A Parlament alkotmányügyi bizottsága az ún. reflexiós időszakról alakítja ki álláspontját, amelyet az Alkotmányszerződés francia és holland elutasítása után hirdettek meg.

A Parlamentben ezen a héten adják át az emberi jogok védelméért odaítélt Saharov Díjat. Ezt idén a kubai Nők fehérben mozgalom, Hauwa Ibrahim nigériai ügyvédnő, valamint a Riporterek határok nélkül nevű szervezet nyerte el.