Franciaország megvétózta Macedónia tagjelölti státuszát, mert a francia külügyminiszter szerint a macedón tárgyaláskezdés azt a politikai üzenetet hordozná, hogy az EU-ban újabb bővítési hullám indul.

Mivel a külügyminiszterek nem tudtak megállapodni a kérdésben, Macedónia ügye a csütörtökön kezdődő EU-csúcson kerül az államfők elé. Philippe Douste-Blazy kifejtette: előbb széleskörű vitát szeretne látni az EU a bővítésre való pénzügyi és intézményi felkészültségéről, hogy jövőre döntés születhessen a macedón tagjelöltségről.

Douste Blazy kétségét fejezte ki, hogy “megfelelő-e az időpont” a bővítésről való döntéshez, amikor az Európai Unió még most sem tudja eldönteni, hogyan fizesse ki a tavalyi bővítés 2007-2013 közötti költségeit. A külügyminiszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az EU csúcson Jacques Chirac, francia elnök is megvétózza-e majd a tagjelölti státusz odaítélését Macedóniának. Szakértők szerint a macedón kérdés csak a költségvetési tárgyalások után kerül majd szóba és az ország sors nagyban függ a tárgyalások kimenetelétől.