Felgyorsítaná a határokon átnyúló, nem vitatott fizetési kötelezettségek behajtását az európai fizetési meghagyás bevezetése.

Az európai fizetési meghagyásról szóló jelentést első olvasatban fogadta el az EP. A jelentés támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a másik tagállamban lévő, nem vitatott tartozások behajtását. Ez a képviselők szerint jelentősen megkönnyítheti a határokon átnyúló tevékenységet végző gazdasági szereplők, mindenekelőtt a kisebb vállalkozások dolgát.

A módosított szövege szerint a rendelet célja “egyszerűsíteni, felgyorsítani és olcsóbbá tenni a nem vitatott követelésekkel kapcsolatos, határokon átnyúló peres ügyeket egy európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásával; valamint lehetővé tenni az európai fizetési meghagyás szabad mozgását a tagállamokon keresztül, meghatározva azokat a minimális követelményeket, melyek teljesülése esetén az elismerés és a végrehajtás előtt nem szükséges megvárni a végrehajtó állam köztes eljárásait”.

Az EP azonban kitételként fogalmazta meg, hogy “a rendelet nem alkalmazható házassági kapcsolaton alapuló vagyonjogra; a végrendeletekre és az öröklésre; csődeljárásra, kényszeregyezségre és hasonló eljárásokra; szociális biztonságra”; valamint bizonyos nem szerződéses kötelezettségekből eredő követelésekre.

A szöveg szerint “az európai fizetési meghagyást a lehető leghamarabb ki kell állítani”, a bíróságoknak pedig “törekedniük kell a teljes eljárás három hónapon belüli lezárására”.