Az NHH publikálta 2006-os piacfelügyeleti tervét

2005.12.16. Jogi Fórum / NHH

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közzétette 2006-os piacfelügyeleti tervét, amely a hatóság által már 2005-ben is vizsgált területek mellett kiegészült az elektronikus hírközlési szolgáltatások minőségi paraméterei vállalásának és azok betartásának ellenőrzésével, valamint az elektromágneses kompatibilitás vizsgálatával.

A 2005-ben már befejezett vizsgálatok során az NHH megállapította, hogy a szélessávú internet hálózattal való ellátottság közel megduplázódott, mivel a felmérés szerint a szélessávú internet- hozzáféréssel rendelkező előfizetők száma 92,5 százalékkal 482 ezerre nőtt.Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSzF) vizsgálata során az NHH a szolgáltatók jelentős körénél hiányosságokat állapított meg. Az ÁSzF-ek csak alig 28 százaléka részletezte a szolgáltató egyoldalú szerződés-módosítása esetén az előfizetőt megillető jogokat, valamint az ÁSzF-ek több mint felében nem szerepeltek a rendszeres karbantartás feltételei és a szolgáltatók több mint felénél nem voltak megfelelőek a hibabejelentési, panaszkezelési dokumentumok. A számhordozhatóság körülményeit vizsgálva kiderült, hogy a szolgáltatók ÁSzF-ei, valamint belső utasításai esetenként eltértek a vonatkozó kormányrendelet előírásaitól, illetve, hogy az ÁSzF nem, vagy nem kellő részletességgel tartalmazta a számhordozás szabályait.

Az egyetemes postai szolgáltatások ellátásának megfelelőségét vizsgálva az NHH megállapította, hogy a Magyar Posta Rt. által nyújtott egyetemes postai szolgáltatás nem minden jogszabályi előírásnak felelt meg maradéktalanul.

Az NHH a vizsgálatok lezárulta után felszólította a szolgáltatókat a feltárt hiányosságok pótlására, a jogszabályokban előírtak betartására.
Az NHH 2006. évi piacfelügyeleti terve a hatóság internetes oldalán olvasható.

  • kapcsolódó anyagok
HÍRKÖZLÉS