Veszélyes lehet a túlzott bizalom

2005.12.16. Jogi Fórum / APEH

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal tájékoztatója az Ügyfélkapun keresztül történõ elektronikus bevallást megelõzõ regisztrációról, amennyiben az ügyfél nem személyesen, hanem meghatalmazottján (pl. könyvelõjén) keresztül kívánja benyújtani elektronikus bevallását

Különbözõ információk szerint több meghatalmazott úgy adja be elektronikusan az adózók adóbevallásait, hogy az adózókkal regisztráltatják magukat az Okmányirodában, majd az adózó felhasználói nevével és jelszavával a meghatalmazott küldi el a bevallásokat.

Az állami adóhatóság által ajánlott regisztrációs eljárás menete a következõ:
A meghatalmazott által történõ elektronikus bevallás benyújtását két regisztrációnak kell megelõznie. Elõször a meghatalmazottnak (pl. könyvelõnek) kell regisztráltatnia magát az Okmányirodában, ahol felhasználói azonosítót, valamint jelszót kap. Ezt követõen az adóhatóságnál is regisztrálnia kell magát a meghatalmazottnak (pl. könyvelõnek), ahol a meghatalmazotti státuszát kell igazolnia. Ezt követõen tud a meghatalmazott (pl. könyvelõ) a saját (nem az adózó!) felhasználói azonosítójával és jelszavával az adózó nevében elektronikus bevallást benyújtani, illetve ügyet intézni.
Ebbõl következõen, amennyiben az adózó meghatalmazottat (pl. könyvelõt) vesz igénybe elektronikus bevallásainak elküldésére, az adózónak nem kell regisztráltatnia magát az Okmányirodában!

Az állami adóhatóság felhívja a Tisztelt Adózók figyelmét, hogy az okmányirodai regisztráció során megkapott felhasználói azonosítót és jelszót célszerû bizalmasan kezelni, mivel az illetéktelen felhasználásból eredõ következményekért az adózó lesz majd a felelõs. Megjegyezzük, hogy az Okmányirodában kapott felhasználói azonosítót és jelszót nem csak adóügyekben, hanem sok egyéb közigazgatási hatósági eljárásban (pl. útlevéligénylés, lakcímkártya igénylés stb.) is fel lehet használni, az igénybe vehetõ szolgáltatások köre pedig egyre bõvül.
Mindezek miatt az állami adóhatóság kockázatosnak tartja azt a gyakorlatot, mely szerint az adózók a meghatalmazottaiknak (pl. könyvelõknek) a saját felhasználói azonosítójukat és jelszavukat átadják.

  • kapcsolódó anyagok
APEH
ADÓZÁS
E-KÖZIGAZGATÁS