Megszületett a megállapodás az Európai Unió 2007-2013 közötti keretköltségvetéséről a brüsszeli csúcstalálkozón. Gyurcsány Ferenc nagy sikernek, Varga Mihály viszont kudarcnak értékelte a Magyarország számára juttatott támogatások mértékét.

Hajnalban megszületett a megállapodás a 2007-2013-as időszak uniós költségvetéséről. A büdzsé a végleges adatok szerint valamivel több mint 862 milliárd euró lesz, ami a közösségi összjövedelem 1,04 százalékát teszi ki.

Az európai vezetőknek a lényegében brit-német-francia kompromisszummal az alkotmány francia és holland népszavazási kudarca után egy újabb fenyegető válságot sikerült elkerülniük.

Tony Blair úgy nyilatkozott: “Az egyezséggel lehetővé vált, hogy Európa előrelépjen, és megmutathassuk szolidaritásunkat az új tagállamokkal, hogy ezáltal különböző távlatokat fejlesszünk ki a jövő számára, és így meg tudjuk majd reformálni a költségvetést, amely megfelel a modern Európa követelményeinek.”

Az Európai Bizottság elnöke úgy vélte, az új büdzsé azt a szolidaritást példázza, amely nélkül nem lenne unió.

Jose Manuel Barroso elmondta: “Örömmel mondhatom, hogy az eredményben benne van minden fő javaslat, amelyet Blair miniszterelnöktől kértem. Elsősorban az a körülbelül 15 milliárd eurós emelés, amely ténylegesen megnöveli az elkölthető pénzösszeget. Az új tagállamok több pénzt kapnak, az első javaslathoz képest 5 milliárd euróval többet.”

A lengyel miniszterelnök többször is a vétó határán állt, de az egyezségre végül ő is rábólintott. Kazimierz Marcinkievicz úgy fogalmazott: “Valóban sikerült egy olyan kompromisszumot elérni, amely jó uniós költségvetés”

A megállapodást végül nagyban elősegítette a német kancellár gesztusa is. Angela Merkel lemondott a német szövetségi tartományok számára előirányzott 100 milliós támogatásról a legszegényebb lengyel régiók javára.

“Szeretném megköszönni a brit elnökségnek a nagylelkű kompromisszumot. Nagy-Britannia az engedmény csökkentésével jelentősen kiveszi a részét a bővítés költségeiből. Ha az Európai Unió tovább akar bővülni, akkor valamennyi tagállamnak osztoznia kell annak terhein.” -kommentálta a döntést a német kancellár.

A britek lemondtak a nekik járó uniós visszatérítés egy részéről, 10,5 milliárd euróról. Cserébe viszont a franciák elfogadták, hogy felülvizsgálják a bevételek és kiadások rendszerét, közte a párizsi szívügynek számító agrárpolitikát. Reform azonban csak 2013 után jöhet.

Gyurcsány szerint nagy a siker

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország nagy sikert ért el, mert 1 milliárd euróval többet sikerült kiharcolni az első brit javaslathoz képest. A felzárkóztatást célzó egy főre jutó támogatások szempontjából Magyarország a 25 tagállam közül a második helyre került. Ugyanakkor az uniós pénzek felhasználásának időtartamát illetően a magyar tárgyalók nem tudtak sikert elérni, a 2-ről 3 évre kitoló szabályozás csak 2010-ig és nem 2013-ig lesz érvényben. A Nagy-Britanniának járó uniós visszatérítés 8 helyett 10 és fél milliárd euróval csökken.

Varga: az uniónak siker, nekünk kudarc

Az unió politikusainak siker, Magyarország számára viszont kudarc az éjszakai brüsszeli alku – értékelte az uniós keretköltségvetést Varga Mihály. A politikus a Fidelitas Országos Választmányának ülésén hangsúlyozta: az elfogadott költségvetés a korábbi, luxemburgi konszenzushoz képest 800 millió eurót, vagyis 200 milliárd forintot vesz ki a magyar emberek zsebéből.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke kifejtette: “A tegnapi kompromisszum egyik következménye, hogy úgy tűnik, hogy az egyik legfontosabb áldozatot a közép-európai országok viselik. Igenis ennek a gazdasági kudarcnak, mint ahogy Magyarország, úgy jó néhány közép-európai ország is vesztese lesz.”