A szingliknek továbbra sem lehet férfi nélkül, spermabank segítségével gyermekük, ám az orvosilag bizonyítottan meddő egyedülálló nőkön segítene egy tegnap elfogadott törvény.

Egyedülálló meddő nők is részt vehetnek jövő év júliusától a lombikbébiprogramban egy törvénynek köszönhetően, amelyet tegnap fogadott el a parlament. Ennek lényege: ezután az egyedülálló nőnek, ha meddő, lehet spermabank segítségével is gyermeke, de ha egészséges, meg kell várnia, míg társra talál.

Még a tegnapi záró szavazás előtt is volt olyan kormánypárti képviselő, aki úgy értelmezte a törvényt, hogy az csak azokon segít, akiknek nincs férjük vagy élettársuk, de ennél lazább kapcsolatot fel tudnak mutatni.

“Nincs olyan feltétel, hogy a meddő nőnek bármilyen párkapcsolatban kell élnie” – tette világossá a Magyar Hírlap megkeresésére Schlammadinger József, az egészségügyi minisztérium jogi főosztályának vezetőhelyettese.

Tehát az egyedülálló meddő nő spermabank segítségével szerezheti be a megtermékenyüléshez szükséges hímivarsejteket, és felkeresheti az ország tizenkét meddőségi központjának valamelyikét. A jogszabály a Magyar Hírlap információi szerint a meddőségen túl csak két feltételt szab: az illetőnek nagykorúnak és még fogamzóképes korúnak kell lennie. Ez utóbbi meghatározása orvosszakmai kérdés.

A korábbi parlamenti vitában felvetődött, hogy nemcsak a magányos meddő nőknek kellene megadni a spermabank által kínált lehetőségeket, hanem azoknak is, akik egészségesek, de társ nélkül élnek, ám ezt végül elvetették. Ezt azzal indokolták, hogy a módosításnak nem az a célja, hogy a csonka családban felnövő gyermekek számát növeljék.

Egy kivételt azonban tesz a jogszabály a nem meddő szinglikkel is: termékeny éveik végén, amikor már kevés esély van arra, hogy pár- kapcsolatból gyermekük szülessen, szintén engedélyezett a mesterséges megtermékenyítés.

A MH szerint bár az Egészségügyi Tudományos Tanács humánreprodukciós bizottságának tagjait megkérdezték, mi a véleményük a tervezetről, központi állásfoglalás nem született.