2005. december 19-től 2006. január 8-ig ítélkezési szünet lesz az Európai Bíróságon, ennek megfelelően mai összaállításban a a jövő év első munkahetével kapcsolatos híreket közöljük.

2006. január 10-én, kedden az International Air Transport Association és European Low Fares Airline Association kontra Department for Transport (C-344/04) ügyben hozott ítéletről szóló sajtóközlemény jelenik meg. Az Egyesült Királyságból érkezett előzetes döntéshozatal iránti kérelem a visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló közösségi rendelet egyes cikkei érvényességének az Európai Bíróság általi megvizsgálására vonatkozik.

E napon a Bíróság ítéletet hirdet még az Ynos Kft. ügyében (C-302/04) és a Skov Æg kontra Bilka Lavprisvarehus A/S és Bilka Lavprisvarehus A/S kontra Jette Mikkelsen és Michael Due Nielsen (C-402/03) ügyben. Az előbbi magyar vonatkozású jogvita tekintetében Antonio Tizzano főtanácsnok – elfogadva többek között a Bizottság és a Magyar Köztársaság álláspontját – 2005. szeptember 22-én megtett indítványában úgy vélte, hogy az Európai Bíróságnak nincs hatásköre a magyar bíróság által előterjesztett kérdések megválaszolására. Az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában kizárta hatáskörét az olyan esetekben, amelyekben nyilvánvaló, hogy a közösségi jogszabály, amelynek értelmezését a Bíróságtól kérik, nem alkalmazható. Arra az esetre, ha indítványával ellentétben az Európai Bíróság magát mégis hatáskörrel rendelkezőnek nyilvánítja a kérdések megválaszolására, a főtanácsnok azt javasolja, hogy az Európai Bíróság mondja ki a Ptk. vizsgált rendelkezéseinek a 93/13/EGK irányelvvel való összeegyeztethetetlenségét.

2006. január 11-én, szerdán főtanácsnoki indítvány kerül benyújtásra a Land Oberösterreich kontra ÈEZ as (C-343/04) ügyben. Az osztrák tartomány azt kéri a bíróságtól, hogy az tiltsa el a cseh atomerőművet radioaktív, illetve ionizáló sugárzásnak a levegőbe olyan mértékben való kibocsátásától, amely már meghaladja a tudomány mai állása szerint az atomerőművek üzemeletetésével mindenképpen együtt járó mértéket.

2006. január 12-én, csütörtökőn újabb sajtóközlemény jelenik meg, ezúttal a Optigen Ltd (C-354/03), Fulcrum Electronics Ltd (C-355/03) és Bond House Systems Ltd (C-484/03) kontra Commissioners of Customs and Excise ügyekben hozott ítéletekről. E három ügyben az ÁFA-kijátszás „körhinta” jellegű adókijátszásnak nevezett fajtájában (nem szándékosan) korábban részt vevő cégek érintettek.