“Fogyasztóbarátabb” lett a feketlista. Pontosították a felkerülés szabályait és a pénzintézetek tájékoztatási kötelezettsége is előírás januártól.

A jövő év elejétől a lakossági ügyfelek számára kedvezően változnak a Központi Hitelinformációs Rendszerre (KHR) – korábbi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) – vonatkozó szabályok.

A parlament pontosította a listára való felkerülés szabályait, így a jövő évtől egyidejűleg két feltételnek kell teljesülnie: legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedni. Más okból is fel lehet kerülni azonban a feketelistára, így például, ha valaki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl vagy bankkártyával visszaélést követ el.

Januártól a pénzügyi intézményeknek már a szerződéskötés előtt, írásban tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a szankció lehetőségéről, majd 30 nappal az adatok KHR-be való továbbítása előtt is. Ha pedig minden figyelmeztetés ellenére az ügyfél mégis a listán kötne ki, nyolc napon belül erről is értesíteni kell az érintettet.

Fontos változás az is, hogy az ügyfelek évente egyszer ingyenesen, bármelyik hitelintézetnél tájékozódhatnak arról, hogy szerepelnek-e, s ha igen, milyen okból a BAR-listán. Ha valaki álláspontja szerint jogosulatlanul került fel a listára, januártól kifogással élhet a hitelintézetnél vagy a Bankközi Informatika Szolgáltató Rt.- nél.