Karácsony előtt a francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely legalizálná a fájlcserélők használatát, amennyiben nem tenné lehetővé a szerzői jogvédett művek alkotóinak, hogy megtiltsák az elektronikus formátumban tárolt művek magáncélra történő, online kommunikációs rendszerek segítéségével végrehajtott megosztását.

Ha a tervezet végül elfogadásra kerülne, akkor Franciaország lenne az első a világon, ahol teljes mértékben legalizálnák a peer-to-peer rendszerek használatát.

Egy ilyen döntés olaj lenne a tűzre a világ nagy médiavállalatai számára, akik szerte a világon bíróságokon támadják meg az online fájlcserélést. A Walt Disney-hez és a Foxhoz hasonló óriásvállalatok szerint a filmjeik DVD-n történő hivatalos kiadása előtti letöltése csak a tavalyi évben mintegy ötmilliárd dollártól estek el.

A Gaumont francia filmvállalat ügyvezető igazgatója egy rádiónyilatkozatban úgy ítélte meg, hogy a parlament csak a kormánytól való függetlenségét akarta demonstrálni ezzel a döntéssel, de a képviselők valójában nem tudják mit cselekszenek. Szerinte a szórakoztatóipar dolgozóinak megélhetése került most veszélybe.

Franciaország jogalkotási rendszere kétféleképpen is lehetővé teszi, hogy a kormány befolyása révén megváltozzon a parlament által elfogadott törvénytervezet: vagy újra elrendelik a javaslat nemzetgyűlés előtti újabb vitáját vagy a Szenátus semmisíti azt meg. Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter röviddel a döntés után a javaslat újbóli vitáját sürgette az AFP által nyilvánosságra hozott közleményében.

A parlamenti vita során egyébként egy 2001-es, európai uniós szerzői jogokat szabályozó jogszabály révén merült fel a legalizálás gondolata. A kormány által benyújtott, eredetileg büntetőjogi szankciókat is tartalmazó kiegészítések váltottak ki fordított hatást, mivel az eredeti javaslat ellen számos civil szervezet tiltakozott és mutatott be alternatív szabályozástervezetet.

A tervezet mellett állást foglaló Association des Audionautes jogásza szerint minden korlátlan letöltést engedélyező rendszer legalizálása mellett létre jöhetne az üres digitális adathordózók jogdíjakhoz hasonló adókkal történő megterhelésének rendszere. Ezen túl az internetszolgáltatók nyereségük meghatározott részét a francia művészek közös jogkezelő szervéhez, a Sacem-hez juttathatná el.

Egy ilyen alternatív megoldás magával vonhatná azt, hogy egy felhasználó akár az Apple iTunes szolgáltatása segítségével letöltött jogtiszta művet tegye hozzáférhetővé családja és barátai számára.