Év elejétől kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben. Szombat éjfél óta ugyanis már nem érvényes az E111-es nyomtatvány.

Az új kártya már 2005. november 1-je óta beszerezhető az egészségbiztosítási pénztárnál, de a múlt év végéig még a régi nyomtatványokat is elfogadták az Európai Gazdasági Térség tagjai. Január 1-jétől azonban a másik 27 országban már csak az egységes, európai egészségbiztosítási kártyával tudják igazolni a magyar utazók, hogy van társadalombiztosításuk, s így ott is jogosultak egészségügyi ellátásra.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást – azokkal ellentétben nem fedezi például a poggyászkárokból adódó költségeket. A kártyával azonban, minden olyan ellátást igénybe lehet venni, ami az adott tagállamban érvényes szabályok szerint jár az adott ország polgárainak, ha megbetegszenek vagy balesetet szenvednek, ha azok nem minősülnek úgynevezett előre tervezhető szolgáltatásnak.

Fontos továbbá, hogy a kártyát csak azok a szolgáltatók fogadják el, amelyeknek van szerződésük az adott ország társadalombiztosítási szervével, ráadásul az Európai Unió tagállamainak többségében sem ingyenes minden egészségügyi szolgáltatás. Ezért valamekkora összeget, úgynevezett önrészt, a biztosítottnak is kell fizetnie. Ugyanez érvényes a kártyával érkező magyar állampolgárokra is.

Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év. A kártya kiváltása nagyon egyszerű: a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak ügyfélszolgálata azonnal és térítésmentesen kiállítja.

A kártyáról és kiváltásáról szóló bővebb információ itt található.