A német pénzügyminiszter egységesebb európai adóterheket sürget

2006.01. 3. JogiForum.hu

Peer Steinbruck német pénzügyminiszter az újonnan csatlakozott tagállamokat arra szólította fel, hogy emeljék adóikat és ezzel segítsék elő egy „méltányos adóverseny” kialakulását az Európai Unión belül.

A Die Welt című német napilapnak adott nyilatkozatában a miniszter arra mutatott rá, hogy az új tagországokban végrehajtott adócsökkentések nincsenek tekintettel az adóterhek egységes európai megoszlására és ezáltal a német munkavállalókat hozzák nehéz helyzetbe. Hozzátette: szerinte ezekben az országokban az adócsökkentések pénzügyi alapját részben a közös uniós költségvetésnek juttatott német hozzájárulások képezik.

Az Európai Unió tagállamai nemrég megállapodtak abban az általános, 2013-ig tartó pénzügyi programban, amely a német befizetésekből továbbra is sokat juttat a kelet-európai országoknak. Steinbruck úr szerint tarthatatlan, hogy bizonyos államok egyre nagyobb összegeket követelnek az európai költségvetésből, ugyanakkor nem tesznek semmit saját adóbevételeik növelése érdekében.

A német vállalatokat érintő összetett társasági adó mintegy 40 százalék, míg a legtöbb országban ennél jóval alacsonyabb: Szlovákia például már korábban egységes 19 százalékos adókulcsot vezetett be a tőkebefektetések és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében.

A nemrég megalakult koalíciós kormány az ÁFA kulcs 19 százalékra történő emelését tervezte annak érdekében, hogy Németország megugrott költségvetési hiánya ismét megfeleljen az eurózóna követelményeinek. A kormány álláspontja szerint a kisebb adóterhek megvalósításán dolgozó európai országok számára korlátozni kellene az uniós pénzekhez való hozzáférést.

A német ipar azonban nem ért egyet kormánya álláspontjával. Az ipari szektor véleményét kifejtő adószakértő szerint a kormánynak inkább a német adóterhek nemzetközi szinten érvényesülő versenyképességét kellene elősegítenie.

„Semmi sem biztosítja, hogy a vállalatok Németországban maradnának vagy ide települnének, ha más EU-tagállamokban növekednek az adóterhek” – jegyezte meg Klaus Braunig, a Német Iparszövetség (BDI) munkatársa.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS